Ивайло Калфин: Бюджетната система на ЕС трябва да се промени

Политика

02-12-2014, 15:12

Снимка:

АБВ

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

По този начин, ще се осигури повече стабилност и независимост на европейските политики, но и по-малко тежести върху националните бюджети

Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика, ще вземе участие в заседание на Групата “Монти” днес. На заседанието политици и експерти от най-високо равнищеще обсъждат възможностите за стратегически промени в начините за финансиране на европейския бюджет.

Групата е била създадена за проучване на действащата система на доходите в бюджета на Европейския съюз (ЕС), а целта е да се достигне до предложения за възможни подобрения, за да стане системата по-проста, по-справедлива, по-прозрачна и по-демократична.

За първи път след избора на новата Европейска комисия, в заседанието ще участват нейните нови представители – Франц Тимерманс, първи зам.- председател на ЕК, Кристалина Георгиева, зам.- председател и комисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси, и Пиер Московиси, комисар по въпросите на икономиката и данъчното облагане.

Десетимата участници в групата на високо равнище ще приемат първия междинен доклад за състоянието на собствените приходи в европейския бюджет и възможностите за нейното подобряване. „Днешните бюджетни проблеми на ЕС и невъзможността досега да се постигне споразумение за бюджета за 2015 г. показват, че бюджетната система на ЕС трябва да се промени, за да осигури повече стабилност и независимост на европейските политики и по-малко тежести върху националните бюджети. Трябва да има възможности и за финансиране с нови средства на планове като този на Юнкер за икономически растеж и създаване на работни места, като това помага, а не затруднява националните икономики“, коментира Калфин преди заседанието.

Ивайло Калфин участва в Групата на високо равнище по собствените приходи на ЕС в лично качество и е посочен като един от тримата представители на Европейския парламент.