Травма център и разкриване на нови отделения планира МБАЛ Бургас

Мисия Бургас

02-12-2014, 15:56

Снимка:

zonaburgas.bg

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Приоритет №1  за МБАЛ-Бургас е изграждане на Травма център, който да включва модерна антишокова зала с отделен портал за деца. Травма центърът  ще  заработи до края на 2015 година и ще е разположен  на  гърба на Хирургическия корпус. Това обяви  изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас д-р Георги Матев при  представянето на  програмата за ефективно развитие на болничното заведение. Приоритетите на болницата бяха представени от новото ръководство, в лицето на д-р Матев, и в присъствието на  зам.-кмета  по здравеопазване в Община Бургас д-р Лорис Мануелян, директора  на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Георги Паздеров и директора  на Регионалната здравноосигурителна  каса д-р Таня Макшева. Ръководителите на най-важните здравни институции в региона показаха, че са един екип, а новото ръководство на МБАЛ-Бургас има пълната им подкрепа.

В началото на 2015 година болницата  ще кандидатства  по проекти за енергийна ефективност. Това  включва изграждане на слънчеви колектори, които да осигурят енергия за Хирургическия и Терапевтичния корпус.  Д-р Матев отправи благодарности към предишното  ръководство за успешното изпълнение на  европроект по схема „Безопасен труд”, чрез който  персоналът на лечебното заведение се сдоби с работно облекло, отговарящо на съвременните стандарти.

Заедно с помощта на Община Бургас и РЗИ, МБАЛ-Бургас ще направи опит да възстанови финансирането за ремонта на Отделението по трансфузионна хематология, което бе спряно през лятото от Министерството на здравеопазването.  Целта на проекта е единственото Отделение по трансфузионна хематология да се превърне в Кръвен център и не последно място да подобри материалната база, която не е ремонтирана над 40 години.

Важен акцент е, че през идната година в МБАЛ-Бургас ще бъдат създадени 5 нови отделения, които са от крайна необходимост за жителите на региона. Сред тях е и закритото преди години отделение по изгаряния, което е необходимо при трудови и битови злополуки.

„Ще разкрием Отделение по термична травма и пластична хирургия, Отделение по гръдна хирургия, Отделение по лицево-челюстна хирургия и  Отделение по хипербарна оксигенация. Петото отделение  ще бъде кожно – сегашният Диспансер за кожно-венерически заболявания, който ще промени статута си и ще премине към МБАЛ-Бургас”, каза д-р Матев. По негови думи, вече има лекари, които изявяват желание да работят в новите отделения. 

„За ремонта на помещенията, в които ще се помещава Отделението по  кожни и венерологични болести ще бъдат гласувани 180 000 лева от бюджета на Община Бургас. Целият персонал на сегашния  Кожен диспансер ще се премести”, каза зам.-кметът по здравеопазване в Община Бургас д-р Лорис Мануелян.

За всички проекти ще се търси финансиране по три основни направления – по европрограми, от Министерството на здравеопазването и чрез публично-частни партньорства.

„Пълно съдействие за финансиране на своите идеи, болницата ще има в лицето на Община Бургас, каза още  д-р Мануелян.