Масови проверки на търговците на риба преди Никулден

Парите

02-12-2014, 17:00

Снимка:

БАБХ

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

БАБХ съветва как да избираме какво да сложим на трапезата за празника

Засилени, съвместни проверки от представители на Българска агенция по безопасност на храните и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури се извършват в цялата страна.

С наближаващият празник “Никулден” и засиленото предлагане на риба на пазара, контролните органи – Агенцията по безопасност на храните и Агенцията по рибарство и аквакултури засилиха проверките в обектите, където се предлага риба и рибни продукти. Целта на проверките е ограничаване и недопускане продажбата на риба на нерегламентирани места , както и на риба с неустановен произход, с цел предпазване здравето на потребителите.

Магазини и борси се проверяват за изрядност на документите за произход на рибата, срок на годност, коректност при етикирането и други.

 Ето и съветите на експертите от БАБХ как да избираме какво да сложим на трапезата си за празника.:

 -Да не се купува риба от нерегламентирани места и търговци, а само от регистрирани обекти за търговия с храни (специализирани щандове в търговските обекти, специализирани магазини за търговия с риба и т.н)

  • Какво да проверяваме при закупуване на риба – външен оглед:
    • рибата трябва да бъде с чиста повърхност, без наранявания и със запазена цялост
    • люспите - трябва да са гладки и блестящи
    • слузта - бистра, без неприятна миризма
    • очите – изпъкнали с блестяща корнея
    • хриле – без неспецифична миризма и с яркочервен цвят