Експерти от ЕК дискутират банковата стабилност в България

Портфейл

03-12-2014, 06:30

Автор:

AMG

Всичко от Автора

София е домакин на международната конференция „Банкова стабилност“

Конференция „Банкова стабилност“ ще се проведе днес в Националния археологически музей в София, съобщиха организаторите от Асоциация „Банка на годината“. Във форума ще участват експерти от Европейската комисия. Сред лекторите са Софи Бертан, ръководител „Държавна помощ за финансовите услуги“ в Генерална дирекция “Конкуренция” на Европейската комисия. Тя ще представи европейския опит и модели за справяне с банкови кризи. Освен това европейското законодателство и механизми за справяне с ликвидни и капиталови банкови проблеми и предоставяне на държавна помощ.

Жоао Соарес, който е партньор в Bain&Company, Лондон ще говори за състоянието на европейското банкиране в светлината на оценките на качеството на активите (AQR) и стрес тестовете с поглед върху българската банкова система. Антъни Робинсън, член на консултативния борд на OMFIF (Official Monetary and Financial Institutions Forum) ще представи предизвикателствата, стоящи пред банките на фона на слабия растеж, ниската инфлация и глобалните дисбаланси.

От българска страна участие ще вземат Петър Андронов – председател на УС и главен изп. Директор на СиБанк, който ще направи презентация на тема „Българските банки – готови ли са за подкрепа на растежа?“. Финансистът Владимир Каролев ще представи „Ролята на българските банки за развитието на българската икономика. Могат ли банките да генерират растеж?“.