Телефонът ще се зарежда за 30 секунди

Новите батерии ща са по-скъпи от стандартните

Проблемът с бързото изтощаване на батерията особено при смартфоните не е от вчера. И редица разработк търсят начин да удължат времето на работа с едно зареждане, пише 24chasa.bg.

Последната разработка обаче обеща да направи истинска революция, ако бъде реализирана. Тя е на израелската фирма “Стордот”. Компанията е разработила технология, която позволява зареждането на телефона да става само за 30 секунди, съобщава Ройтерс.

Фирмата е създала чрез нанотехнологии акумулаторна батерия, която може да се зарежда значително по-бързо от стандартните. Принципът, на който действа, е наречен сюнгер - електричеството буквално било изсмуквано при зареждане и след това съхранявано.

Разработихме нови материали, които никога не са били прилагани в производството на батерии за мобилни устройства, коментира Дорон Майерсдорф, ръководител на “Стордот”.

Иновационната технология използва наноточки, които представляват биоорганични пептидни молекули. Те позволяват бързото усвояване на електрическата енергия и съхранението ѝ с минимални загуби.

Има обаче един недостатък - телефоните с новите батерии ща са по-скъпи от стандартните със 100-150 долара. За сметка на това обаче ще осигуряват повече зареждания - 1500, а сега стандартните батерии имат живот от около 1000 зареждания.

Същият метод може да се използва и при електрически автомобили, като акумулаторите щели да се заредят за минути, а не за денонощие.

Новите батерии за смартфони ще могат да бъдат пуснати в производство през 2016 година.

От Ройтерс допълват, че сред инвеститорите в компанията фигурира и руският милиардер и собственик на футболния клуб “Челси” Роман Абрамович. Според Асошиейтед прес той е вложил в компанията 10 млн. долара.