Силистренка ужилена по телефона два пъти за един ден!

Любовните измами бият по приходи другите ало-мошеници

Любовните измами по телефона бият по приходи всички останали ало-мошеници, коментират от прокуратура в Силистра. Оттам допълниха, че вече се водят досъдебни производства срещу телефонни жрици на любовта, които си докарвали годишно до половин милион, че и отгоре, мамейки зажаднели за женска ласка мъже, основно от Турция. Най-опитните от телефонните измамнички въртели едновременно по 200-300 мъже. Естествено, изкараните пари не се декларират, а много от измамничките получавали и социални помощи. Най-пресният случай на телефонна измама в Силистра е от преди няколко дни – 76-годишна жена е изгоряла с 6800 лева.

Общо за последната година „ало”-измамниците калкулирали над 50 000 лв. печалба от доверчиви, но и хора с пари. Почти 20 души са олекнали със суми от 400 до 8500 лева, плюс бонуси – злато и други ценности. Дали защото са по-богати, скътали по някой лев за черни дни, или наивни? Но по-голямата част от жертвите вярвали на старата схема за спешно лечение на свой близък и предавали доброволно сумите с надеждата да му помогнат.

Един от фрапиращите случаи е на прага на трагикомедията. Той стана известен преди няколко месеца, когато 60-годишна силистренка бе измамена 2 пъти за един ден. При първото обаждане на ало-измамниците тя не се вързала, но при втория опит – вече със сменен сценарий, им дала 3000 лева. Първият път тя била атакувана с версията, че мъжът й се нуждае от спешно лечение, за което трябва да заплати 10 000 лв., но разбрала за какво всъщност става дума и не се хванала на уловката. Тогава измамниците сменили тактиката. Те отново й се обадили, но този път от името на полицейски майор, който търсел съдействието й да залови мошениците. За целта жената трябвало да остави в улука на къщата си парична сума, за да може полицията да задържи мошениците, когато отидат да я приберат. Жената изпълнила указанията и оставила наличните си пари – 3000 лв. По-късно разбрала, че е измамена и сигнализирала в полицията, откъдето пристигнали истинските полицаи.

Според окръжния прокурор в Силистра Теодор Желев, сумите и измамените, на практика са в пъти повече. Основният проблем при разкриването на подобен вид престъпления бил, че най-често били хващани „мулетата”, които пренасяли парите. Те рядко познавали организаторите на измамните схеми и срещу някой лев извършвали „трансфера”. Другият проблем пред разследващите бил, че се използвали румънски телефонни карти.

От полицията и прокуратурата за сетен път предупреждават – разговаряйте с възрастните си близки, обяснете им подробно престъпните схеми и ги предупредете в никакъв случай да не дават пари на непознати, независимо какво им казват и за какви се представят.

Алексей МИНЕВ

paralel44.com