До 30 декември сменяме личния лекар

Новините

03-12-2014, 10:58

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

До 30 декември всички здравноосигурени имат право да сменят първоначално избрания личен лекар с друг, който е сключил договор с НЗОК.

Формулярът за смяна може да се разпечата от интернет страницата на Здравната каса. Той е поместен в секция „Вие питате”.

 При смяната не е необходимо досегашният лекар да бъде информиран от пациента. Това става по служебен път, а здравноосигуреното лице трябва да впише своите лични данни във формуляра за смяна.

От своя страна новоизбраният общопрактикуващ лекар трябва да попълни своите лични данни и тези на практиката, в която работи. Вписва се и датата, на която здравноосигуреното лице е направило новия избор.
От тази дата пациентът може да ползва услугите на здравноосигурителната система и здравно обслужване от новия си личен лекар.
Актуализираните данни се нанасят в здравната книжка на пациента, а номерът ѝ се вписва в регистрационната форма за постоянен избор.
Здравноосигуреният трябва да предостави на новоизбрания личен лекар извлечение с копия от медицинската документация. Те се изготвят от предишния личен лекар.
Хронично болните пациенти предоставят на новоизбрания личен лекар за попълване своята рецептурна книжка.

Следващата смяна на общопрактикуващ лекар е през месец юни./novanews.bg