Тумор с големина на детска главичка извадиха от 1,5 годишно момченце

Мисия Пловдив

03-12-2014, 11:17

Снимка:

УМБАЛ „Свети Георги“

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Детенцето е от кърджалийските села

Тумор с големина на детска главичка извадиха лекарите от университетската болница "Св. Георги" в Пловдив от тялото на момченце на 1 година и 6 месеца. Детенцето е от кърджалийските села.
"Родителите завели сина си при личния лекар, тъй като спрял да се храни и започнал да отслабва. При прегледа е напипана подутина в корема", разказа началникът на клиниката по детска хирургия в "Св. Георги" проф. д-р Пенка Стефанова, чийто екип е оперирал малкия пациент, цитирана от "24 часа".
Преди интервенцията, момченцето е било настанено в детската хематология, тъй като туморът е бил още по-голям и е трябвало да бъде смален, за да бъде направена операция.
Той обаче е бил сраснал с единия бъбрек на детето, който е премахнат, тъй като е спрял да функционира. Операцията е продължила 3 часа.
Момченцето ще продължи лечението си с химиотерапия. Вече е започнало да наддава и се чувства добре за радост на семейството си. Според медиците то има всички шансове да живее нормално.
"Случаите на вродени бъбречни тумори при деца са чести. Някои уринират кръв и така ги хващаме по-бързо. При други липсва симптоматика и се откриват късно", коментира още проф. Стефанова.
По думите й за успешното лечение са необходими комплексен подход и усилията на различни специалисти - педиатри, патоанотоми, генетици, радиолози, онколози. Най-малкият пациент, опериран в клиниката заради същия проблем, е бил на 12 месеца.