Набеден убиец осъди прокуратурата за 20 000 лева

Крими

03-12-2014, 16:17

Снимка:

Plovdivutre архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Младеж от Ракитово получи обезщетението за нанесените му неимуществени вреди

Младеж от Ракитово, който бил набеден за убиец, осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 20 хиляди лева. Василий Бадански попаднал в ареста на 3 юли 2010 г. Същия ден той се прибрал в Ракитово и като повечето си набори вечерта решил да излезе на бар. В кръчмата се заформил бой и в един момент двама мъже скочили да бият Бадански. Той използвал малко ножче, за да се защити, но един от нападателите впоследствие починал. Валери бил обвинен в убийство и тикнат в килията, където прекарал цели седем месеца. В крайна сметка съдът го оправдал.

Цялата сага обаче преобърнала тотално живота му, пише "Марица". От ведър младеж се превърнал в затворен човек, който изпитвал неудобство от положението, в което е изпаднал. Тежало му, че приятелите му в родния град се отдръпнали от него, а тогавашното му гадже се разделило с него, смятайки, че щом е обвинен и задържан, може би е виновен за извършеното. Понесъл много тежко престоя в ареста, а когато търпял мярката за неотклонение в самия затвор, се чувствал ужасно, заобиколен от "истинските престъпници". Потискали го тракането на решетките, белезниците. Дълго време бил под впечатления от престоя си там. Имал кошмари, свързани с този период от живота му. Сънувал, че идват да го вземат, разбиват вратата и му слагат белезници.

Съпругата му, с която са се запознали скоро след излизането на Бадански от ареста, разказа пред съда, че в началото на връзката им Валерий поддържал дистанция в отношенията си с нея. Едва когато се опознали добре, тя разбрала каква е била причината да не иска да установява връзка с момиче - споделил за престоя си в затвора и за раздялата с предишната си приятелка заради наказателното производство против срещу него. Когато връзката се задълбочила, Валерий започнал да се тревожи как ще го приеме семейството на любимата му. Притесненията му се оказали основателни, защото родителите били консервативни и се отнесли с резерви към планираната сватба с мъж, който е бил разследван и задържан в ареста.

В родния му град Ракитово пък се шушукало, че бил убиец, приятелите се отдръпнали от него. Изгубен бил и авторитетът му сред колегите във фирмата в София, където работел. Започнали подигравки, наричали го "пандизчия". Това отношение продължило и след връщането му на работа. Имало подобни подмятания не само зад гърба му, но и в негово присъствие. Притеснението, което видимо изпитвал след завръщането си на работа, се увеличило, когато усетил негативното отношение. Това му попречило да се съвземе и досега много му тежали подобен род подигравки от колегите.

В крайна сметка съдът постанови прокуратурата на Република България да плати 20 хиляди лева на Валерий Бадански за нанесените му неимуществени вреди.