Стотици на протест пред парламента срещу Слави Бинев

Протестиращите се събраха в градинката „Кристал"

Стотици излязоха на протест в центъра на София срещу назначаването на Слави Бинев за председател на парламентарната Комисия по култура и медии. Сред тях преобладаваха дейците на културата, известни режисьори и актьори.

Протестиращите се събраха в градинката „Кристал", за да изразят несъгласието си с управлението на културните институции и най-вече с назначаването на Слави Бинев в комисията по култура в НС. Поведени от Йосиъф Сърчаджиев и Александър Морфов - който вчера обяви, че напуска Народния театър в знак на протест, те се отправиха към парламента и блокираха движението по бул. „Цар Освободител".

Припомняме, на брифинг в парламента по-рано Слави Бинев обяви, че е готов с оставка. Той обаче първо покани на разговор протестиращите културни дейци. На срещата трябва да се обсъдят проблемите, които те имали с него. На свой ред Бинев ще изкаже и своите аргументи. Той увери, че ако аргументите на културните дейци са по-силни от неговите ще изпълни исканията им.

По време на протеста централният вход на Народното събрание бе охраняван от полицейски кордон. Хората на изкуството бяха предвождани от актьорите Йосиф Сърчаджиев и Владимир Люцканов.