Румен Петков: Спирането на енергийните проекти са огромна загуба за България

Предупреждавах, че Стойнев е опасен за България

Спирането на енергийните проекти са огромна загуба за България - 5000 работни места губим с Южен поток, 10 000 - с Белене. Щяхме да имаме пряк достъп до газ, щяхме да сме първи потребител, шяхме да ползваме преференциални цени, щяхме да имаме гарантирани доставки", изброи загубите за България от спирането на Южен поток в предаването "Още от деня" на БНТ бившият вътрешен министър Румен Петков. Той обясни още, че  "това е удар върху енергетиката, върху националната ни сигурност и върху бюджета".

На въпрос на водещия кой е виновен за това, Румен Петков разясни: "Правителството на БСП. То направи всичко възможно да съсипе този проект. И миналата година обявих, че поведението на Драгомир Стойнев е опасно за България."

Петков подкрепи своите обвинения и с факта, че излязохме на референдум, а БСП загърби Белене. "Тези политически престъпления ще ги плащаме 100 процента."

Бившият вътрешен министър сподели още, че не оптимист за спасяването на Южен поток, и предупреди, че България е на път да загуби мястото, което има от десетилетия - на енергиен център на Балканите.

"След като допуснахме "Син поток" да заобиколи България, сега "Южен поток" заобикаля територията ни. Заради непредсказуемостта на поведението си с Белене, Бургас-Александруполис, Южен поток - ставаме некоректен, нежелан партньор."

"Ако Русия реши да спре вноса си на лекарства от България, това какво ще бъде? Не поредният удар върху нас, а последният!"

Накрая Петков се съгласи с изказването на лидера на АБВ Георги Първанов днес, че вече нищо не зависи от нас. Все пак изрази мнение, че премиерът Бойко Борисов трябва да опита да спаси Южен поток през всичките възможни дипломатически канали.  Той е длъжен да направи всичко, за да върне Южен поток, заяви още Румен Петков.

Премиерът Бойко Борисов трябва да опита да спаси Южен поток през всичките възможни дипломатически канали, категоричен е бившият вътрешен министър.