Над 20 студенти и ученици получиха стипендия от Фондация "Еврика"

Стипендиите за талантливи млади българи са част от нова инвестиционна култура в България

Фондация "Еврика" връчи стипендии на студенти и ученици с доказани способности в областта на науката, техниката и технологиите. Отличени бяха повече от 20 стипендианти. Почетен гост на церемонията в Националния политехнически музей беше президентът Росен Плевнелиев, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

От основаването си досега фондация "Еврика" е предоставила стипендии на 2 500 ученици и студенти и е финансирала над 600  изследователски проекта. Фондацията е ключов елемент от системата за изграждане на млади таланти в областта на  науката и технологиите,  заяви държавният глава:

"Днес се отличават със стипендии млади изследователи, които се надяваме да бъдат следващите изобретатели и предприемачи на България. Традиционната подкрепа, която фондация "Еврика" показа на учениците, е безспорен пример за обществено полезна и обществено отговорна работа."

Владислав Харалампиев от СУ "Св. Климент Охридски" беше отличен за втора поредна година за постижения в овладяването на компютърните науки заяви: "Занимавам се със състезание по информатика. Сега напоследък започнах да участвам по-активно в научни разработки. Сигурно и затова съм я получил. Полагам много усилия  и се радвам, че ги оценяват."

За първи път фирма инвеститор от Китайската народна република - "Хуайей Технолоджис България" - връчи 10 стипендии за постижения в областта на информационните технологии. Компанията отделя 50 хиляди долара за млади български таланти.