Последната тройка влезе в битка за "Хеликон"

Снощи в книжарница "Хеликон - България" бяха връчени есенните номинации за тазгодишната награда за нова българска проза "Хеликон". Журито с председател Калин Донков обяви последните от дванайсетте номинирани трима номинанти. Те са Теодора Бургуджиева за романа "Въртоп" (изд. "Летера"), "Моят таен любовен живот" на Иво Сиромахов (изд. "Сиела") и "Разпоредителите на смута" на Христо Караславов (изд. "Президент").

Новите попълнения в списъка номинирани ще се състезават със "Скептици" на Людмил Тодоров, "Портрет на поета като млад" на Недялко Славов, "Влакът за Емаус" на Теодора Димова, "Боксьори и случайни минувачи" на Палми Ранчев, "Всички разкази са за теб" на Мирела Иванова, "При входа на морето" на Емилия Дворянова, "Една и съща нощ" на Христо Карастоянов, "2 романа. Мравки с фенерчета. Слугинята" на Мариана Найдова и "Натюрморт с мъже" на Любомир Николов.

Самото обявяване на наградата ще се състои преди Коледа. Така жадуваният от българските белетристи приз се състои от метална пластика на орел, дело на скулптора Евгени Кузманов, и сериозна парична сума.