Васил Щонов: Спрях „Южен поток” по нареждане на Орешарски

Ако "Южен поток" беше реализиран, имаше риск от 2 млр. евро за България

Ако „Южен поток беше направен подмолно, както предвиждаше предишното правителство, щяхме да изложим България на риск от 2 млр. евро. Това заяви служебният министър на енергетиката Васил Щонов пред bTV.

„В същото време щяхме да сме ощетени от транзитните такси или 54 милиона евро на година – за 35 години от транзитни такси, което е много малко. Няма връзка между оперативните програми и Южен поток.” добави той.

Щонов обясни, че когато се прави проект има четири задължителни документа - акционерно споразумение; договор за транзитни такси; договор за разходите и четвърти – за заем.

„Нищо по-различно не се е случило по време на служебния кабинет. На 31 юли 2014 има писмо на Орешарски до МС, че се прекратяват всякакви действия по Южен поток. Аз не знаех за това писмо до август. „Южен поток” е спрян с това писмо, аз го изпълнявам като служебен министър” аргументира се бившият министърът по повод обвиненията на Драгомир Стойнев, че служебното правителство има вина за спирането.

„Има неразбирателство между Русия и ЕС за третия енергиен проект. В момента е невъзможно да бъде завършен през 2015. Няма развитие около подизпълнителите.” завърши той.