500 кг шаран готвят за Никулден в Асеновград

Животът

04-12-2014, 12:44

Снимка:

http://wikimapia.org

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Владиката води румънски хор за празника

Румънски православен хор ще гостува на Асеновград в навечерието на Никулден, пише dcnews.bg, позовавайки се на архиерейския наместник отец Йордан Георгиев. Лично Митрополит Николай ще доведе гостите, за да участват съвместно с хора на Пловдивската митрополия в празничната вечерня за празника на Св. Николай Чудотворец в едноименния храм в града край Чая в петък вечер /5 декември/.

Вечернята ще бъде много тържествена, още повече, че владиката също има имен ден на следващия ден, посочи поп Данчо. Той припомни, че по традиция на Никулден в храма “Св. Николай Чудотворец”, празникът на светеца ще бъде отбелязан подобаващо. За поредна година ще бъде раздадена осветена риба на вярващите, като за целта досега благочестиви асеновградчани са дарили над 500 кг риба. “Очакваме до петък да получим още дарения”, каза свещеникът.

От днес започва чистенето на рибата в двора на храма. След това част от нея ще бъде изпечена, друга изпържена, а трета сварена на курбан за празника. Той ще бъде раздаден на миряните на Никулден, след тържествената литургия. Службата започва от 9:00 ч. и ще бъде водена от архиерейския наместник.