Старозагорските съдии имат натовареност над средната за страната

Въпреки това само 3% от актовете им са отменени, съобщи новият председател на Районния съд

През предстоящия петгодишен мандат като административен ръководител на Районен съд – Стара Загора ще се стремя към още по-голяма прозрачност и към по-добрата информираност на обществото по отношение дейността на съда и неговите решения.

Това каза на първата си пресконференция като председател на Районен съд – Стара Загора Милена Колева.

За миналата година само около 3 % от постановените от Районния съд актове са отменени на по-горна инстанция. Това говори за високото качество на работа на старозагорските районни съдии, коментира новият административен ръководител.

Милена Колева подчерта, че и досега Районният съд е работил отлично и тя ще се стреми да запази нивото. Подобряване условията на работа на съдебните служители, създаване на информационен център и въвеждане на електронно съдебно досие на делата, са част от приоритетите на работа на новия председател.

В Районен съд – Стара Загора работят общо 20 съдии като средната натовареност на всеки един от тях е по 45 дела месечно. 39 дела е средната месечна натовареност на магистратите в страната.

Районният съд има блокирани 250 000 лв. в КТБ, съобщи още съдия Колева. Това са основно възнаграждения на вещи лица и на служебни адвокати, както и суми по държавни такси.

Имаме уверение, че до 1 февруари 2015 г. ще можем да си ги получим, каза председателят на съда.