Срещу 400 лв. платените момичета на Големия Капон предлагали сексуален маратон

Ресторантьорът Валентин Донев, по-известен с прозвището Големия Капон, който през октомври бе осъден на 1 г. условно и 1000 лв. глоба за порноснимки на две ученички, има и друга присъда, научи “24 часа”. Тя е за трафик на жени, притежание на наркотици и боеприпаси. За тези престъпления Донев е наказан също с условна присъда - 3 г. и глоба от 15 000 лв.
Съдебният процес е бил точно година преди Донев да бъде осъден за порноснимките, каза говорителят на бургаската районна прокуратура Георги Чинев. Решението на съда е от 29 октомври м.г., а обвинението срещу Донев е в 14 точки - за трафик на 10 момичета, 2 от които непълнолетни, за притежание на 284 г марихуана и 7 броя патрони, съобщава „24 часа”.
Боеприпасите и дрогата са открити в жилището на Донев в Бургас. За да избегне по-сурова присъда, обвиняемият се признал за виновен и сключил споразумение с прокуратурата. Пред съда изказал съжаление за стореното и се отказал от разглеждане на делото по общия ред. С което си гарантирал автоматично намаляване на наказанието с една трета, както предвижда законът. Така вместо ефективна Донев получил условна присъда.
Ресторантьорът е разследван за периода 2010-2012 г. Той заедно с още двама мъже и съпругата на единия бяха арестувани при шумна полицейска акция през октомври 2012 г. В квартири и коли полицаите откриха мобилни телефони, секс атрибути и пари. Според разследващите 51-годишният тогава Донев бил тартор на групата, в която влизали таксиметровият шофьор Пламен Дачев - Габъра и сливенското семейство Венцислава и Данчо Желязкови.
Ролите на всеки от тях били ясно определени. Венцислава набирала момичетата, мъжете ги предлагали и превозвали до адресите, а Капона координирал дейността на групата, на него се отчитали останалите. Сред момичетата за платен секс имало и 2 украинки, както и няколко 16-годишни девойки, които заработвали само през деня, докато уж са на училище. Те били зарибявани с обещания за доходи, с които да си осигурят висок стандарт.
Непълнолетните били развеждани по квартири в Бургас, а по-големите работели по клубове и в района на къмпинг “Каваци”, където Големия Капон държал заведение.
100 лв. била тарифата за час стандартен секс, но имало и промоция за 60 лв. Сред търсените, но по-скъпи услуги, била т.нар. сексуален полуден - 6 часа с момиче срещу 400 лв.
Впоследствие и четиримата задържани за трафик на момичета сключиха споразумения с прокуратурата и се отърваха с условни присъди и глоби. Пламен Дачев - Габъра, дясната ръка на Капона, който основно возел момичетата с таксито си, бе осъден за сводничество на 3 г. условно и 10 000 лв. глоба.
Валентин Донев е известен на бургаските криминалисти, той е още “по-популярен” от брат си Здравко Донев - Малкия Капон, който се разследва от спецпрокуратурата за сделки с недвижими имоти. В Бургас наричат Здравко сивия кардинал на имотната мафия заради няколко емблематични случая на измамени пенсионери, които се разделиха с жилищата си при странни обстоятелства.
През септември 2010 г. неуловимият Донев най-после бе арестуван, а по-късно делото бе внесено в Бургаския окръжен съд. Материалите, събрани в над 80 тома, бяха разпределени на окръжния съдия Денчо Стоянов, но впоследствие процесът бе изтеглен в спецпрокуратурата, тъй като бяха повдигнати обвинения за организирана престъпна група.
На 15 септември 2010 г. 39-годишният тогава Здравко Донев е арестуван в София. Успоредно с неговото задържане в Бургас са закопчани още трима съучастници в жилищните измами - 35-годишният Иларион Иванов - Чакала, Никола Киров - Швейка, на 64 г., и 55-годишният Петров - Толума. По делото има още един подсъдим - затворникът Боян Митев - Фашиста, на 45 г.
В продължение на година трима прокурори разследват дейността на организираната престъпна група, чийто лидер е Здравко Донев - Малкия Капон. Под прицела на прокурорите са сделки със 7 апетитни имота в суперцентъра на Бургас, като измамите са извършвани от октомври 2002 г. до февруари 2007 г.
Жертвите на имотната мафия са самотни старци и такива, които обичат чашката. Сред смятаните за измамени от Капона е и покойният вече актьор Георги Хатев, чийто имот в центъра на града се оценява за близо 1 млн. евро.
Освен за организиране и ръководене на престъпна група срещу Здравко Донев са повдигнати още няколко обвинения - за документна измама в особено големи размери, за документни престъпления и за противозаконно лишаване от свобода и закана за убийство.
Адвокат на двамата братя Доневи е бургаският юрист Станко Кралев, който пък бе нападнат и бит до кантората си на 30 октомври т.г. Нападателят, който все още не е разкрит, го ударил с палка в лицето. Кралев получи сериозно увреждане на едното око и в момента се възстановява от травмите.

Източник: 24 часа