Възпитаници на Медицинския университет спечелиха приза "Студент на годината 2014"

Животът

05-12-2014, 10:56

Снимка:

МУ Пловдив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Наградите от националния конкурс бяха връчени в навечерието на 8 декември

В навечерието на студентския празник 8-ми декември трима изявени студенти накараха академичната колегия на Медицинския университет – Пловдив да ликува и да се гордее с възпитаниците си. Студентите Петър Мирянов, Николай Тончев и Елизар Цветков получават заслужено признание от студентската общност за спечелени престижни награди - в националния конкурс за приза „Студент на годината-2014” в категория Здравеопазване и две именни стипендии на Фондация „Еврика”.

Петър Мирянов е студент 6-ти курс „Медицина” в Медицински университет – Пловдив и спечели приза „Студент на годината за 2014 в категория „Здравеопазване”, който му бе връчен на официалната церемония във Военния клуб в София (на 03.12.2014). Той е на финала на своето следване и през изминалите две последни години от обучението си е със силен научнопрактически интерес в Неврохирургията. Има предложени две авторски научни статии за усъвършенстване на неврохирургична техника в престижното международно биомедицинско списание на МУ-Пловдив «Folia Medica». Участвал е в научни форуми и публикации в съавторство с изтъкнати професори от медицинската наука и клинична практика.

Също на 03.12.2014 се състоя и тържественото награждаване на стипендиантите на Фондация "Еврика", под патронажа на Президента на Република България, г-н Росен Плевнелиев. Церемонията се състоя в Политехническия музей (София). На събитието като официални гости са присъствали първият български космонавт - Георги Иванов, председателят на Съвета на фондация „Еврика” - академик Кирил Боянов и др., както и изявени учени от всички сфери на науката, български ученици и студенти. Сред отличените стипендианти на Фондация „Еврика” са двама студенти от Медицински университет – Пловдив: Николай Тончев –спечели стипендия в област Медицина и биология на името на акад. Методи Попов за постижения в овладяването на знания в медицината и биологията и Елизар Цветков - ежегоден студент на фондацията, награден за спечелването на бронзов медал от международната олимпиада по биология.

„Изключително сме горди от равносметката за 2014-та година за Университета – тотален успех и признание и за преподавателите, и за студентите на МУ-Пловдив.” – каза ректорът на МУ-Пловдив професор Стефан Костянев, дмн. „Двата международни приза за „Най-добър университет” и „Най-добра университетска библиотека” от Охфорд, заедно с настоящите награди и постиженията на нашите изявени студенти са заслужено признание за авторитет, за качествено новия етап в развитието на Медицинския университет - Пловдив в навечерието на предстоящата 70 годишнина през 2015. Няма класация, който да ме накара така да се гордея, както успехите и престижните отличия на нашите студенти. Честитя им достойното признание и награди! На всички студенти пожелавам вдъхновяващ и радостен 8-ми декември и нови отличия и победи занапред!” - допълни в поздравлението си ректора, професор Стефан Костянев, дмн.

Наградените студенти ще бъдат представени официално пред цялата академична колегия на заключителния за 2014 година Тържествен Академичен съвет, на 18 декември 2014 (4-та аудитория, 14.00 ч.), когато Пловдивския медицински университет по традиция връчва най-високите си академични отличия, дипломи и награди за постиженията си през изминалата година.