След дъждовете: Обстановката в Бургас вече е спокойна

Мисия Бургас

05-12-2014, 14:50

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Тренираха за справяне с тежка зимна обстановка

Пътищата са отворени, евакуираните остават на хотел

Обстановката в региона се нормализира, но остава динамична, съобщи Димитър Христов от отдел „Военно отбранителна и мобилизационна подготовка” към Областна управа-Бургас .

В района на село Дебелт все още има вода на пътното платно, но може да се преминава. Пътят – Ахелой - Слънчев бряг също вече е отворен и в двете посоки. Имало е напрежение около малки водно-стопански обекти в Поморие и Средец. Те остават под наблюдение, въпреки, че вече няма интензивен валеж. Отворена е железопътната линия Карнобат – Варна. Снощи от там е минал първият товарен влак.
Напрежението в квартал „Акациите“ в Бургас също е отминало и няма опасност за хората там. Няма сигнали за бедстващи хора никъде в региона. Няма села без ток и вода. В отделни общини има наводнени домове. Екипите на пожарна безопасност отводняват и отклоняват по-буйните потоци, за да предотвратят щетите по имотите на хората. 
През последните 12 часа при дежурните в Община Бургас няма постъпили сигнали за бедстващи хора или наводнени имоти. Но продължава следенето на нивото на езерото Вая, както и на всички останали хидросъоръжения. Засега евакуираните хора от "Черниците" остават настанени в хотел в града.
Днес отново е отворен за движение пътят Долно Езерово - "Лукойл".
Бедственото положение в Средец все още остава. Очаква се днес кметът Иван Жабов да го отмени, тъй като опасността за хората е отминала. 
Този път интензивният валеж е бил в Сунгурларе, Карнобат и Средец, каза Христов. Най-големите поражения са там. В общините Приморско и Царево има повишение на водните нива, но няма критични точки, както беше в края на октомври.