Пътят за гръцката граница частично затворен заради наводнението

Сводовете на стария мост в Свиленград пък се задръстиха от довлечени дънери, сухи клони и боклуци

Отсечката, която свързва магистрала „Марица“ и ГКПП Капитан Петко войвода, частично е наводнена. Две трети от платното по посока Гърция на 3 км от граничния пункт са залети, съобщи "Старият мост", съобщи БТА. Водата продължава да приижда и може да се наложи отсечката да бъде затворена. Стотици декари земеделска земя встрани от пътното платно са потопени. В близост са и гробищата на кв. „Гарата“, които също са под вода. Дигата на Марица до моста на магистралната отсечка вече две години не е възстановена и сега пак залива стотици декари земеделска земя.

Сводовете на стария мост в Свиленград пък се задръстиха от довлечени дънери, сухи клони и боклуци. Наложи се да ги почистват с багер, за да може прииждащата вода да се отича.

От АПИ съобщиха, че временно е ограничено движението по лявото платно на път ІІ-80 между АМ "Марица" и Свиленград в посока на границата с Гърция, поради наводнение. Обходен маршрут към гръцката граница: АМ „Марица" – път ІІ 55 - Свиленград – път І-8 – ІІ-80 Свиленград – ГКПП "Капитан Петко войвода".

Отсечката, която свързва магистрала „Марица“ с ГКПП Капитан Петко войвода, се напълни с влечуги. Водата, заляла стотиците декари земеделски земи от двете страни на пътното платно, извади змиите от дупките им и ги накара да потърсят спасение на асфалта, съобщава "Старият мост". Съскащите влечуги плъзнаха навсякъде – по мантинелите, по асфалта, в тревата покрай шосето. Освен студенокръвните, се подплашиха много мишки и лалугери, които също избягаха от дупките си.

5,20 м достигна нивото на реката в Свиленград

Нивото на Марица надхвърли критичния си праг от 5 метра тази сутрин. Придошлите води на реката достигнаха 5,20 метра, съобщиха от Пожарната. От Министерството на околната среда и водите обявиха червен код-тревога за Марица при Свиленград и Тунджа при Елхово. По левия бряг на Марица в Свиленград близо до ул. „Граничар“ под стената избиват подпочвени води. Огнеборците се опитват да ги затапят, като слагат чували с пясък. На места канализацията избива и връща водата. Добре е, че вече не вали. Днес следобяд водата спадна с около 8 сантиметра.

Нивото на водата, заляла помпената станция в село Момково, все още е много високо и не може да се работи по възстановяване на водоподаването, каза шефът на ВиК-Свиленград Стойчо Енезлиев. Водоемите на селата Костур, Левка, Михалич, Младиново, Мустрак, Пашово, Пъстрогор, Райкова могила, Сладун, Чернодъб, Щит и любимецките Васково и Оряхово, имат запаси от питейна вода за 1-2 дни, като в Момково и Димитровче резервите вече са на приключване.

Заради скъсани три водопровода в село Сива река няма вода. Днес ще отстраняваме този проблем, там има възможност да се работи, каза Стойчо Енезлиев.

Екип от свиленградската Районна служба по пожарна безопасност и защита на населението продължава да работи по отводняването на ГКПП Капитан Андреево. В единия край на плаца направо се е образувало езеро, а кантарите са наводнени и са извън строя. Всички електронни везни на пункта, които са 4 на изход и 8 на вход, са залети и са изключени. По тази причина пунктът работи на аварийна процедура и обработката на тежкотоварния трафик става по документи.

В момента огнеборците работят по отводняването на едната електронна везна. Тук има само един екип от пожарникари, тъй като останалите са заети в Свиленград, каза началникът на Митница Свиленград Тодор Караиванов. По думите му отводняването на кантарите ще продължи и в събота и неделя. Същевременно огнеборците чистят калта и боклуците, донесени от водата, която вчера заля пункта.

1000 тежкотоварни камиона преминаха ГКПП Капитан Андреево в двете посоки, след като късно вчера в 18,55 пунктът отвори и за тирове. Това е своеобразен рекорд, тъй като обикновено за една смяна се обработват около 400-450 камиона в едната посока. 12-километровата опашка, която се образува вчера, вече е почти стопена. През нощта с колите и автомобилите не е имало проблем, като движението при тях е било слабо.

На електронните везни, които също бяха наводнени, документите се обработват ръчно. Успяхме да създадем много добра организация през нощта заедно и с колегите от "Гранична полиция" и от турска страна, за да заработим възможно най-бързо и намалим опашката, каза началникът на Митница Свиленград Тодор Караиванов. Днес се очаква инспекция от фирмата, която поддържа електронните везни за състоянието им, добави той.

Властите алармират, че усложнения се очакват край Елхово.