Празнуваме Никулден

Общество

06-12-2014, 06:15

Снимка:

wikimedia.org

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Защо хапваме шаран на Никулден?

Най-вкусните рецепти за Никулден

Църквата почита паметта на Св. Никола Чудотворец

6 декември - Никулден е сред най-чаканите и обичани празници в българската обредна традиция. На този ден Църквата почита паметта на Св.Никола Мирликийски, Чудотворец. Поверието сочи Свети Никола като вестител на зимата и първия сняг, който пада от дългата му бяла брада. И наистина, най-често зимата напомня за себе си именно след 6 декември. На този ден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка и Нино. Никулден е професионален празник за моряци, рибари, банкери и търговци. Този ден слага края на есенно - зимния риболов. Уловът се пренася в жертва на светеца, а всички кораби в открито море спират, за да почетат своя патрон-светец.

Задължително за обредността на този ден е приготвянето на риба. При почистването й жените внимават люспите да не падат на пода, защото се вярва, че ако някой стъпи върху тях се разболява и умира. Костите се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в реката. Теменната костица от рибата пришиват в шапките на децата за предпазване от болести и уроки.

Обикновено рибата, която се приготвя е шаран, защото според поверието той е "слуга на Св.Никола". Легендата гласи, че веднъж, когато Св.Никола излязъл с лодка в морето, се извила буря и пробила лодката. Св.Никола хванал един шаран и с него запушил пукнатината. Така той и спътниците му се спасили.

Обредните хлябове в чест на светеца са: боговица, светец, кравай, параклис и никулски хляб.
За курбан се поднася печен шаран или рибник. Шаранът, напълнен с ориз или булгур, с орехи и стафиди, се пече цял и след прикадяване се разчупва и раздава. Рибникът е шаран, който се пече обвит в тесто, разплескано и намазано с олио. По него се правят шарки или се налепват тестени пръчици и топчици, които изобразяват гръбнака, опашката и очите на шарана.