Националният исторически музей търси злато, рубини, изумруди и бисери

За да се направят точни копия на две царски корони

Точни копия на короните на българските средновековни царе и царици - от злато и скъпоценни камъни - рубини и изумруди, иска да изработи Националният исторически музей, съобщи директорът му проф. Божидар Димитров.

По волята на съдбата и историята короните на българските средновековни владетели са загубени. Короната на Крумовата династия, носена до 971 г., е отнесена във Византия и там следите  се губят. Същото се е случило и с короната на цар Самуил в 1018 г. Не знаем къде е короната на цар Петър, с която е бил обявен за цар на България в 1185 г. Но в 1204 г. цар Калоян е получил корона от папа Инокентий, която носят всички наши царе до падането на България под османска власт в края на ХІIV в. Нейните следи също се губят. Царете на Третата българска държава нямат корони, пише 24 часа.

Националният исторически музей ще има за модел доста подробните изображения на стенописите в Боянската църква, миниатюрата в Лондонското четвероевангелие, костницата в Бачковския манастир и т.н. “Повечето корони в европейските дворове имат същата съдба - в музеите са съвременни копия. Включително и прочутата корона на Унгарското кралство - короната на св. Ищван, пред която унгарците благоговеят”, допълва шефът на НИМ.

Националният исторически музей ще направи копията със свои средства, като ще разчита и на родолюбиви спонсори в материали - злато (трябват поне 1,5 кг), сребро, скъпоценни камъни, бисери.