Никулден е! Вижте на кои места има рибена чорба и морска скара

Най-големите тиган и тава идват в Долно Езерово за Никулден

Освен богатата културна програма, която ще съпътства целия Никулден, 6 декември няма да мине и без характерната за празника рибена чорба. И тази година апетитният рибен курбан ще бъде направен по стара бургаска рецепта, останала от старите рибари.
Ето и местата, където може да похапнете безплатно рибен курбан и печена риба на скара, осигурени от Община Бургас и партньори:
В централна градска част може да посетите двата пункта – пред входа на Морска гара от 10.00 часа и до Часовника от 11.00 часа. – К-с “Меден рудник”, пред храм “Св. Николай Чудотворец”, от 11.00 часа.
За рибената чорба и скарата са осигурени 1300 килограма риба – шаран, скумрия, кефал и чернокоп.
Над 1500 порции рибена чорба ще се готвят едновременно за гостите и жителите на бургаския квартала. Това ще се случи в самия център на квартала, до читалище "Просвета".
Мащабното количество рибена супа ще се готви едновременно в 78 килограмов тиган с диаметър 1,5 м и 250 килограмова неръждаема стоманена тава. Кулинарните съдове са известни с внушителните си размери в страната и на целия Балканския полуостров. Заедно двата кухненски съда могат да изхранят близо 8000 човека наведнъж.
Подготовката за Никулденската трапеза започва още в късния следобед на 5-ти декември /петък/. Тогава в "юнашката" тава ще бъдат сварени рибата и зеленчуците. На празничния Никулден рибената чорба ще бъде овкусена и към нея ще бъдат прибавени нужните подправки за характерен вкус и аромат.
Специален гост на събитието ще бъде майстор готвачът Ангел Ангелов от "Кулинарен историк", а всички гости и жители на квартала ще получат "люспа" от шаран за здраве и късмет.
Ето нужните продукти за "юнашката" рибена супа:
100 кг. риба - /шаран, толстолоп и сом/
40 кг. картофи
10кг. моркови
30 връзки магданоз
Всички продукти са осигурени безвъзмездно от фирми, приятели и двата пенсионерски клуба.