Операта излиза под открито небе на Никулден


На Никулден Операта илиза под открито небе, за да зарадва бургазлии със симфо-джаз изпълнения за празника на града. На обновения площад „Тройката” ще чуем певицата Милица Гладнишка, сопраното Еделина Кънева, пианиста Любомир Денев и тромпетиста Венцислав Благоев. Те са част от изпълнителите, които ще участват в празничния концерт на 6 декември. Началото на събитието е от 17.30 часа.
На 9 декември се връщаме обратно в залата на Операта, за да се потопим в атмосферата на вариететата на Будапеща и Виена от 20-те години на миналия век. Това ще стане благодарение на оперетата „Чарицата на чардаша” от Имре Калман. В красивата Силва Вареску ще се превъплъти Шмилена Султанова, а в образа на нейния любим– аристократът Едвин, ще влезе Георги Султанов. Само три дни по-късно сцената на Операта ще се превърне в Спарта, за да ни запознае с Хубавата Елена – жената, заради която започва Троянската война. Комичната опера от Жак Офенбах ще ни покаже любовта между Парис – сина на царя на Троя и Елена – съпругата на Менелай, който е цар на Спарта. В главната женска роля отново ще видим Шмилена Султанова. Парис ще бъде изигран от Георги Султанов, а Менелай от Йордан Христозов. Режисьор на представлението е директорът на Държавна опера – Бургас Александър Текелиев.
Програмата на Операта ще се погрижи и за коледното настроение на най-малките си зрители. Родителите ще могат да изненадат децата си, като оставят подаръци преди дневните представления на “Снежанка” и „Лешникотрошачка” в Бургас. В края, приказните герои ще раздадат подаръците на малчуганите на сцената. Родителите могат да оставят подаръците на касата на Операта и да получат повече информация на тел:. 056/ 841740 и 0884/025918. „Снежанка и седемте джуджета” ще се играе на 14 декември, от 11 часа. Следващото традиционно коледно заглавие е балетът „Лешникотрошачката”, който ще гостува в читалище „Просвета 1888” – Поморие на 15 декември, от 18:30 часа. Балетът по музика на Чайковски ще гастролира и в Народно читалище „Паисий Хилендарски” – Балчик на 19 декември, от 18:00 часа. На 20 декември спектакалът ще се играе в Бургас през деня - началният час е 14:00.
За любителите на класическата музика 17 декември ще е най-чаканият ден, защото на сцената ще прозвучат шедьоври от световната оперна и оперетна класика. Те ще бъдат изпълнени от звездите на Бургаската опера. Участие в концерта ще вземат: Йоана Железчева, Мария Цветкова, Шмилена Султанова, Даниела Дякова, Георги Султанов, Даниел Дамянов, Стоян Даскалов, Александър Крунев, Йордан Христозов, Делян Славов, Диман Панчев, оркестърът и хорът на Операта. Диригент ще е Христо Игнатов, а диригент на хора - Невена Михайлова. Концертът започва в 19:00 часа.
Последното събитие от афиша на Операта ще е на 22 декември, от 19:00 часа. По традиция в концерта, освен хора на Държавна опера – Бургас, се включва Детски хор “Милка Стоева”.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен