Зоопаркове са заплашени от затваряне заради липса на лиценз

В момента от 21 зоологически градини само 7 имат разрешително

Зоопарковете в страната имат една година да осигурят подходящи условия за отглеждане на животните. Ако това не стане, може да се стигне до затварянето на някои от тях, предаде bTV.

В момента от 21 зоологически градини само 7 имат лиценз.

Зоокът Разград е един от обектите с изтекъл лиценз. За да получат нов трябва да осигурят подходящи условия за тревопасните, които отглеждат там. Общината дава за загражденията, които се правят в момента 20 000 лв. За 50 000 лв. са подобрени клетките за лъвовете.

В момента там има 7 от големите котки - 2 възрастни двойки и 3 малки. След 10 дни лъвчетата ще бъдат предложени на търг.

„Изготвена е пазарна оценка на самите лъвчета, заприходени са в общината за 600 лв. всяко едно от тях и затова начална тръжна цена общо за трите ще бъде 1800 лв.”, обяснява зам.-кмет на Разград инж. Ценка Таракчиева.

От регионалната екоинспекция в Русе са предупредили общината, че лъвчетата могат да бъдат продадени само на зоопарк или спасителен център. Ако не бъде спазено, ще бъдат конфискувани.

Животните не може да се купят и от европейски цирк заради влизащата в сила забрана за използването на диви животни.

Зоопаркът в Разград е създаден през 60-те години на миналия век. Тогава са направени и по-голямата част от другите зоологически градини. От гледна точка на екоминистерството 21 зоопарка са твърде много за България.

„Редуцирането би трябвало да бъде по естествен път, защото ние не можем да наложим силово да не отглеждат животни или да нямат зоологически градини, но ако нямат съответните условия сигурно и до там ще достигнем”, обясни експертът от Министерството на околната среда и водите Руслан Сербезов.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен