Вестниците в неделя, 7 декември

Най-доброто от печата

07-12-2014, 07:03

Автор:

BulgariaUtre

Всичко от Автора

Критично продължава да е в Гълъбово, Елхово, Раднево

"24 Часа":
Патриотите: От догодина вотът задължителен
Патриотичният фронт се е разбрал с ГЕРБ и Реформаторския блок задължителното гласуване да бъде въведено още от следващата година. Това заяви Валери Симеонов, който бе преизбран за лидер на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) на конгреса на формацията днес.
Какъв ултиматум, това е съгласувано с другите партии, коментира Симеонов пред репортери.
Той поясни, че няма нищо против назначаването на Файзи Бекир за зам.-министър на финансите, обявено два часа след като патриотите потвърдиха подкрепата си за кабинета. След като е кандидатура на ГЕРБ, нямаме никакво възражение, каза Симеонов.
"Южен поток".
"Труд":
Алексей Милер: Инвестиции за 3 млрд евро губи България от спирането на Южен поток
България губи от спирането на "Южен поток" инвестиции за 3 милиарда евро и приходите от транзита на 18 млрд. куб. м. газ годишно. Това каза в интервю за предаването "Вести в събота" шефът на Газпром Алексей Милер.
Той допълни, че въпросът за спирането на газопровода "Южен поток" е напълно затворен. "Ако говорим за България, ситуацията за страната без съмнение не е лесна. Защо? На първо място тя не само губи печалби, но и понася преки загуби. В България няма да бъдат инвестирани около 3 млрд евро, няма да бъдат създадени 6000 работни места", изтъкна Милер.
"Сега":
Критично продължава да е в Гълъбово, Елхово, Раднево
Стотици наводнени, хиляди имаха ток през два часа заради бедствия Стотици са наводнени, а хиляди имаха през два часа ток заради критичната ситуация с наводненията на няколко места в страната.
Според вътрешният министър Веселин Вучков най-критично и опасно си остава в Гълъбово, Раднево и Елхово. Вчера той обиколи всички тези места в опит да се създаде добра координация между всички структури, отговорни за отстраняване на последствията от наводненията. Взето е било решение да бъде изградена дига около подстанцията в Гълъбово, която на места ще бъде висока над 3 метра. Веднага след това ще бъдат започнати дейности по отводняване на съоръженията, но ще е нужно технологично време за тяхното изсушаване и пускането им в пълна експлоатация. Министър Веселин Вучков увери, че на хората в бедстващия град и близките четири села ще им бъде осигурено електричество, макар и на режим през два часа. Според него е време държавните и местни структури да започнат да действат превантивно и всички речни корита да бъдат почистени, а язовирите и защитните съоръжения да бъде приведени в изправност.
Вучков обяви, че Комисията за справяне с бедствията и авариите има постъпили искания за възстановяване на щети за около 300-400 милиона лева, а годишно тя разполага с пъти по-малка сума. За цялостна превенция, почистване на речни корита, възстановяване на диги са необходими около 1,5-2 млрд. лева, обясни вътрешният министър.
"Труд":
13 руски моряци оцеляха в леденото море
Тежка операция по спасяването на руския товарен кораб "Елга 1" се разигра в морето край Балчик навръх Никулден.
Три дни по-рано по време на буря 140-метровият плавателен съд получил пробойна на 100 мили източно от Варна. Той пътувал към морската столица от краснодарското пристанище Темрюк, натоварен с 6000 тона въглища.
13-членният екипаж, сред който има и една жена, успял да подаде сигнал за бедствие и напуснал килнатото корито. След няколко часа сред ледените вълни руските моряци били спасени от снабдителния кораб "Сий Спайдър".