Тигър изскочи от клетката си в Столичния зоопарк (обновена)

Животът

07-12-2014, 12:12

Снимка:

Блиц

Автор:

SofiaUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Все още се издирва тигърът, избягал в околностите на Париж (снимки)

По спешност е извикан ветеринар с упойваща инжекция

Тигър в Столичния зоопарк е изскочил от клетката си, съобщиха за БЛИЦ очевидци. По непотвърдена засега официално информация служители на зоопарка отворили врата на клетката, но хищникът се засилил срещу тях и те не успели да я захлопнат.

Тигърът се оказал в помещението където е клетката и не е успял да се измъкне на територията на зоопарка, а служителите се укрили зад решетките. За инцидента е уведомена полицията. По информация от полицията засега няма опасност за посетителите на столичния зоопарк.

Извикан е и ветеринарен специалист с упойваща инжекция.

„Всички посетители на парка са изведени от района. Най-вероятно ще бъде хуманно отношението, има добри специалисти в зоопарка, тепърва ще се уточнява как животното е избягало от клетката си”, каза директорът „Сигурност” в Столична община Красимир Димитров.

Обновена в 12:53 часа:

Тигърът Мъри се разхожда като посетител в залата, в зоопарка, и не причинява уплаха и щети, научи Агенция „Фокус“ от източници от столичния зоопарк. Към зоологическата градина пътуват лекари и директорът, които ще участват в хуманното прибиране на животното. От зоопарка съобщиха още, че тигърът е с добър характер.

Причината за инцидента в момента се уточнява, но през последните дни е бил правен ремонт на клетката. Най-вероятно става въпрос за недоглеждане, но точните причини ще бъдат установени едва след като тигърът Мъри бъде прибран в клетката.

Ситуацията сега: 

"За съжаление, опитен гледач на хищници е проявил небрежност, като е оставил една от гилотините отворена", призна директорът на зоопарка.

Все още не е ясно какво наказание ще бъде наложено на въпросния служител. Той е на около 35 години и в момента е стресиран от случката, но според Нейков е много опитен и едва ли уволнението му ще бъде най-доброто решение.

Всички гледачи се обучават близо два месеца, като курсовете са различни за различните видове животни. Въпросният служител е бил специализиран гледач на хищници, като не всички гледачи в зоопарка имат необходимите качества за това. Преди да заработят сами, гледачите се оценяват от по-опитните си колеги, след което работят известно време едновременно с опитни колеги, обясни Нейков.

Директорът на зоопарка обясни, че този тигър е социален, не е агресивен, тъй като постоянно контактува с хора. Той заяви още, че тези животни нападат, когато са гладни, а Мърдок не е бил такъв.

Оказва се обаче, че майка с две малки деца е прекарала около 15 минути в компанията на избягалия тигър. Това разказа самата жена. "Обадих се за помощ на 112, а оттам ми казаха: "Вие се шегувате", разказа пред БНР Емилия Николова.

По-рано през годината ягуар бе избягал от ловешкия зоопарк.

През 2013 година бе избягало кенгуру от частен зоопарк в пловдивския квартал "Коматево".

През 2011 година 3 пъти бяга мечка от зоопарка в Айтос. Тогава от клетката си в Кюстендил е излязъл и енот.

През 2009 година е регистриран опит за бягство на мечка от ловешката зоологическа градина.

През 2007 година 2 мечки са излезли от клетките си в Благоевград. Чакал тогава е бягал от софийската зоологическа градина.

През 1993 година пък лъвица е бягала от плевенския зоопарк.