Работници си връщат по 400 лева през 2015 г.

Парите са от плоския данък за хората на минимална заплата

Работниците, които са получавали минимална заплата през 2014 г., могат да си върнат над 400 лева през 2015. Това еднократно връщане на плоския данък обаче е минирано от ограничения. Връщането на налога от 10% няма да става автоматично, пише "Всеки ден".

Хората, които са били на минимална заплата, трябва да подадат заявление след старта на данъчната кампания. Според официалните данни на минимална заплата работят повече от 270 000 българи. Това обаче съвсем не означава, че всички те могат да получат обратно до 408 лева плосък данък.

 В закона изрично е записано, че право на данъчната преференция имат само хората, чиито минимален доход е бил от трудов договор. Всички други приходи, включително и социалните помощи за деца, на практика изключват възможността за връщане на плоския данък.

 

Единственото изчисление е на предишния кабинет, според който бонусът ще струва на бюджета около 150 млн. лева. Конкретните правила - кой точно и как да подава заявление, трябва да бъдат разписани до края месеца.