Плевенски магистрати преминаха успешно обучение по европроект

Административните съдилища в Плевен и Габрово преминаха над 1100 часа обучение по европроект

Съдиите и съдебните служители на Административните съдилища в Плевен и Габрово преминаха над 1100 часа обучение по европроект за повишаване своята компетентност и по-ефективно управление на човешките ресурси. Това съобщиха днес в пресклуба на БТА.

На заключителна пресконференция председателят на съда в Плевен съдия Полина Богданова - Кучева посочи резултатите от изпълнения проект, финансиран по ОП "Административен капацитет" и Европейския социален фонд с 93 000 лв.

Доц.Атанас Семов от Софийския университет - основен преподавател по програмата, заяви, че съдиите в Плевен и Габрово са ново поколение, което до голяма степен се доближава със своята работа до европейската представа за правораздаване. За една година те са надградили подготовката си чрез дистанционно университетско обучение и 100 часа обучение на място. Положили са седем изпити по материята в различни аспекти на европейското право - научили са се да четат по-добре документите на ЕС, коментира Семов. Това според него е много нужно, защото в момента около 30 на сто от правилата в обществените отношения у нас се създават извън страната ни - в Брюксел. Спецификата на институциите на ЕС и особените актове на неговите съдилища са били един от акцентите в подготовката по проекта.

Доц.Семов връчи на съдиите и служителите от съда в Плевен документи за завършено обучение.