Вестниците в понеделник, 8 декември

Най-доброто от печата

08-12-2014, 05:44

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Без небостъргачи в центъра на София


„24 часа"
Без небостъргачи в центъра на София в следващите 15 г., защита на зелените пространства, сградите, които са паметници на културата и археологията. Това предвиждат проектите за двата подробни устройствени плана за сърцето на столицата - зона А - Север в район "Оборище" и зона А - Юг в район "Средец".
След окончателното становище на Националния институт за недвижимо културно наследство те ще бъдат внесени за разглеждане в СОС до Нова година, научи "24 часа".


Адвокати на Галеви поканени да пътуват до Сейшелите
„Труд"
Комисията за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин изпратила покана до служебните защитници на Братя Галеви да пътуват до Сейшелските острови за разпит на свидетелите по делото за конфискация на имуществото на бившите барети Пламен Галев /46 г./и Ангел Христов-Геле /45 г./, сподели вчера кюстендилският адвокат Анани Константинов /70 г./. Процесът се води в кюстендилския съд от три години и е почти в стартовата му фаза.


Тигърът Мъри избяга от клетката си, върнаха го с три упойки
„Новинар"
Тигър беглец вдигна на крак столичния зоопарк в неделя. Животното успя да се измъкне от клетката си, тъй като гледачът му я забравил отключена, съобщиха от Столичната община. Така тигърът, който се казва Мъри, необезпокояван успя да се разходи из залата с рибите и останалите хищници.

 
20 пред зъбите на тигъра
„Стандарт"
20 посетители на столичния зоопарк преживяха ужаса да се изправят очи в очи с тигър. 300-килограмовият хищник се измъкнал от клетката, която небрежен пазач забравил да затвори.
"Видях как тигърът просто бутна вратата, тя се отвори и той излезе", разказва по-късно все още разтрепераната Емилия, която била с двете си деца - на една и на четири години. Докато другите хора в залата избягали, майката се оказала в капан. Звярът Мърдок минал края нея и легнал пред входната врата, отрязвайки пътя навън. В паниката си жената звъннала на 112, но оттам не й повярвали. След няколко кошмарни минути работници посочили на Емилия авариен изход, от който тя се спасила с децата си. Едва след това започнала акцията за прибиране на амурския тигър. Мърдок паднал упоен едва след третата стрела.


Дават безплатно къщи на село
„Монитор"
Собственици на имоти на село предоставят без пари домовете си на хора, които искат да живеят там. В сайтове за обяви все по-голяма популярност набират опитите да се намерят „стопани" на къщи в малки населени места. Единственото условие на собствениците към новите обитатели е да поддържат имота. „Давам, без да се плаща наем, на сериозен човек (семейство) или пенсионери къща с двор в село Българско Сливово, до Свищов", пише в обява в популярен сайт.


България е на 14-о място в ЕС с 1.5% ръст на икономиката
„Сега"
България продължава да се представя незадоволително на икономическия фронт, става ясно от най-новите данни на Евростат. Страната ни се намира точно в средата в класацията на 28-те членки от ЕС - на 14-о място. За третото тримесечие на годината сме постигнали само 1.5% ръст на брутния вътрешен продукт спрямо същия период на 2013 г. В същото време Румъния се развива с двойно по-висока скорост, показва европейската статистика. Икономиката на съседката ни се е увеличила с 3% за година. Полша, Унгария, Словения се радват на ръст над 3 на сто.


Спешни медици няма да влизат в ромските махали
„Дума"
Екипи на Спешната помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността на медиците. Това обяви вчера здравният министър Петър Москов. Той посочи статистически данни, според които от 225 нападения над лекари, фелдшери и шофьори на линейки, 174 са станали в такива квартали от началото на годината.
Не разделям престъпността на етноси, но очевидно тук има проблем, който трябва да се реши, каза Москов. Той призова лидерите на ромските общности, които търсят правата си и през политици и медии, да поемат ангажимента да гарантират безопасността на екипите на Спешната помощ.


Ветко Арабаджиев влиза в японския хотел
„Капитал дейли"
Ветко Арабаджиев е пред приключването на сделката за "Кемпински хотел Зографски" в София и вече е прокурист на компанията, стана ясно от документи, публикувани в Търговския регистър. Преди няколко месеца стана ясно, че Арабаджиев смята да купи японския хотел, след като Комисията за защита на конкуренцията публикува искане за концентрация между "Частно акционерно дружество Зографски" и "Фортуна кънстракшън" от една страна, и "Виктория груп ВМ" от друга. Последното е управлявано от дъщерите на хотелиера. След като заявлението беше подадено през юни, през юли антимонополният орган разреши сделката.


Хрисим Хрисимов отказал охрана като защитен свидетел
„Преса"
Няма да поискам оставката на Лазаров, защото веднага ще последват обвинения за политика на реваншизъм. Това не означава, че не трябва да се промени законът. Искам балансиращата роля на президента да я възвърнем - той да назначава. Не съм мислил да предлагам отново Флоров за шеф на БОП, макар че той има много полезни качества".
Това коментира пред Нова телевизия вътрешният министър Веселин Вучков.