ВСС ще гледа казуса "Ченалова"

Сигнал срещу нея подаде френският посланик у нас Ксавие дьо Кабан

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет ще обсъжда има ли нарушение на Кодекса на магистрата в действията на съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова по делото за несъстоятелност срещу дъщерните дружества на френската фирма "Белведере дистрибуция". Сигнал срещу нея подаде френският посланик у нас Ксавие дьо Кабан, а след него писмо с настояване за проверка изпрати и самата Ченалова, информира БНР.

В петък френският дипломат и изпълнителният директор на "Белведере" изнесоха случая в ефира на Би Ти Ви, включително с оценка за българската съдебна система. Според посланик Дьо Кабан случаят "Ченалова" показвал, че в системата има "гнили ябълки".

Казусът, за който още преди време са били сезирани компетентните български институции, а след това и ЕК, е свързан с откриване на процедура по несъстоятелност срещу дъщерните дружества на "Белведере". Делото се падна на Румяна Ченалова, която избира за синдик Панайот Велков, когото назначава преди време на същата позиция по производството срещу Ти Ви 7 и Нюз 7. Въпреки че фирмите плащат дълговете си, Ченалова лишава дъщерните компании на "Белведере" правото да управляват имуществото си и го предоставя на синдика Велков. Със случая ще се занимава и специалното звено за разследване на магистрати от Софийската градска прокуратура.

След спешен разговор в събота, премиерът Бойко Борисов и министърът на правосъдието Христо Иванов настояха за бърза реакция от страна на ВСС и Прокуратурата чрез проверки и разследвания и понасяне на отговорност.