Над 100 чуждестранни студенти в Добрич ще празнуват днес

Има студенти и от Перу

Над 100 чуждестранни студенти ще посрещнат днешния студентски празник в Добрич. Те за избрали да получат образование във ВУМК, съобщи ИА Добруджа. Работата по привличане на чуждестранни студенти във ВУМК Добрич не е лесна, особено в началото. А началото се полага с международните проекти, по които работи в партньорство висшето училище преди много години. Така в добричкото учебно заведение идват първите студенти от Украйна, Русия, Молдова, Естония, Литва, Холандия, и други. Това споделя Нели Кирилова от отдел Международно сътрудничество в колежа в Добрич. Най-трудно е да привлечеш първите. От там нататък вече се разчита в голяма степен на рекламата „от уста на уста", казва тя. Тази академична година в учебните зали се обучават студенти от над 30 страни, като освен европейски представените има и студенти от Африка, Азия и Южна Америка. Най-далечната страна, която е представена сред международната общност във висшето училище в Добрич, е Перу. По коридорите на колежа се срещат и млади хора, които са дошли от Кабо Верде, Йордания, Нигерия, Зимбабве, Пакистан, Индия, Kитай, Украйна, Таджикистан, Турция и други. Студенти от Африка и Азия се привличат чрез агенти, които се ангажират с рекламата на учебното заведение в съответните страни, пояснява Нели Кирилова.
Една дума, употребена неправилно и не на място, може да се окаже фатална и вместо в Добрич, бъдещия студент да предпочете образование в Литва. Към момента Литва е страната, която предлага образование на ниво като това в Добрич и конкуренцията между страните е голяма. Младите хора са привлечени от възможността да получат добро европейско образование и европейска диплома на една поносима цена. Този факт е един от водещите при избора.
Веднъж пристигнали на българска земя, и по-специално в нашия град, връзката с чуждестранните студенти не се прекъсва, продължава Нели Кирилова. Това, което не е нормално, според нея, е отношението на добричлии и грешната им представа за младите чужденци, живеещи в града. „Мнозина си мислят, че след като са от друга държава и учат тук, те задължително разполагат с много пари", коментира Нели. Това обаче изобщо не е така, категорична е тя, и пояснява, че много от тях идват тук с помощта на кредити, други са финансирани от работодатели, към които те са поели сериозен ангажимент за работа с цел издължаване след това. Според нея, наемите в Добрич са много по-високи от тези във Варна, което отново се дължи на студентите от чужбина. Добричките хазяи са решили да забогатяват за сметка на младите хора от чужбина. Въпреки всичко, обаче, Добрич е спокоен град и добро място за живот на чуждестранните студенти, категорична е Нели Кирилова.