Нови правила за прием в софийските детски градини

Родителите с постоянен адрес в София ще получат с точка повече от тези с настояща регистрация

Нови правила ще важат за детските градини и ясли в столицата. От 2015 Столичната община въвежда нови правила за приемане, предаде Нова телевизия.

В почти двумилионна София има почти 200 градини, а за повече от 1000 деца местата липсват. В една от столичните детски градини от септември са приети около 50 деца, въпреки това десетки други са отпаднали. Там децата са около 300, а желаещите - двойно повече.

„Много често идват родители, чиито деца не са приети и говоря конкретно - това са родители с постоянен адрес и коментират точно това и казват: „Г-жо директор, ние сме пето поколение софиянци и става така, че нашето дете не може да влезе в детската градина”, обяснява Светла Петрова, директор на 51-то ОДЗ „Щурче” – София.

Това обаче от догодина може да се промени.

„Тези родители ще имат една точка повече пред тези, които са с настоящ адрес, което смятам, че е справедливо спрямо жителите на град София”, твърди Мария Минчева, директор на Дирекция „Образование”.

И още - родителите ще имат срок, в който да изпратят детето си на ясла или градина. Ако то не посещава детското заведение без основателна причина, мястото ще бъде освобождавано от директора. Така практиката с пазенето на места за децата в детските забавачки ще бъде прекратена.

„Ще дадем възможност на други родители, чакащи на опашката, да се класират за детските градини”, добавя Мария Минчева.