Плъхове гиганти нападнаха центъра на София

Безпомощна възрастна жена в "Пирогов", нахапана от гадините

На улица "Шипка" безпомощна възрастна жена е била нахапана и сега е на лечение в "Пирогов". Има съмнение, че тя е болна от лептоспироза - опасна бактериална инфекция, пренасяна чрез урината на гризачите, съобщава в. Всеки ден. Ако тя попадне върху хранителен продукт, ранена кожа, питейна вода и дори здрава лигавица, разболява незабавно. Само за последната година от лептоспироза са починали над 3000 души. Причината за мишето нашествие са дъждомете, които вадят гадините от топлите им убежища и ги принуждават да търсят топли и сухи места за живеене.

Обикновено любимите им обиталища са абонатните станции на "Топлофикация". Специалистите предупреждават, че битката с гризачите е много опасна и не трябва да има никакво забавяне и подценяване.
Поне два пъти годишно трябва да се пръскат отрови срещу тях. Мишките и плъховете предпочитат центъра на София заради многото заведения за хранене и обилните отпадъци в боклукчийските кофи.
Може всяка вечер да бъдат видяни в коритото на Перловската река - спокойно и нагло изпълзяват от каналите, за да търсят храна.
Петя Монева, която живее в стара кооперация на "Оборище" разказва, че не смеела да влиза в кухнята си заради огромен плъх, който се опитала да хване с капан, но било напразно.
Огромните плъхове са се разположили в мазетата, трошат бурканите със зимнина, за да изядат съдържанието им.
Броят им в градовете е почти равен на броя на населението, твърдят изследователи. Плъховете са изключително хитри и интелигентни противници. Главната причина за трудната борба с тях е самата им биология. Те се размножават бързо и действат през всички сезони. Плъховете комуникират помежду си на високо ниво - с утразвукови сигнали. Умни и паметливи са, изследват терена и си предават информация за опасностите със звуци.
Какво умеят гадините?
Плуват безпроблемно до 800 метра.
Изгризват дори алуминиева дограма и бетонови блокчета.
Катерят се спокойно по гладки вертикални стени, тръби, кабели, въжета.
Скачат от 15 метра височина.
Изкопават дупки с дълбочина 90 см.