Кристалина Георгиева: Време е за промяна

Европа и България излизат от най-тежката финансово-икономическа криза

В центъра на нашата работа в новата Европейска комисия е как да направим Европа по-конкурентноспособна, как да осигурим по-добра бизнес среда, да стимулираме растеж, а оттам повече работни места и по-високи доходи. 

Това заяви във видеообръщение Кристалина Георгиева, зам.-председател на ЕК и комисар по бюджета и човешките ресурси н ЕС по време на форума „България и светът в развитие. Бизнес среда, финанси и инвестиции”, предаде Агенция „Фокус“. 

„Европа излиза бавно и все още неуверено от най-тежката финансово-икономическа криза в условията на влошена геополитическа обстановка. Липсата на увереност, че най-лошото вече е зад гърба ни, задържа растежа на инвестициите и забавя възстановяването на нашите икономики. Това се отрази особено остро на страни като България, за които до преди кризата, чуждестранните инвестиции бяха основен източник на растеж“, заяви Кристалина Георгиева.

Тя припомни пиковата 2007 година, когато България е привличала инвестиции от над 9 млрд. евро, които са спаднали до около 1 млрд. до 2013 година. 

„Спадна нивото и на вътрешните инвестиции и като цяло делът на инвестициите в БВП на страната и се сви от 33% на 22%. Икономическата активност забави темпото си през 2013 година, БВП за страната нарасна със скромните 1.1%, спрямо 6.9% през 2007 година. За Европа и за България днес е време за промяна“, посочи Кристалина Георгиева.

„Трябва да повишим доверието на инвеститорите с капацитета на европейската икономика. В последната си прогноза, ЕК предвижда растеж от едва 1.3% за 2014 година, 1.5% за 2015 година за ЕС. Едва през 2016 година може да се очаква малко по-голям растеж от 2%. Това не се дължи на липсата на капитали- напротив, финансовите институции разполагат с невиждана ликвидност, но не смеят да рискуват и парите спят в банките. Как да събудим тези пари е тема номер 1 за Жан-Клод Юнкер и за всички нас в ЕК“, заяви Георгиева.

Тя посочи, че преди по-малко от 2 седмици са обявили инвестиционния план за Европа, който е на стойност 315 млрд. евро. „Той се базира на три елемента – създаване на европейски фонд за стратегически инвестиции, базиран в европейската инвестиционна банка с финансиране от ЕК и от европейската инвестиционна банка. Второ – проектен портфейл, одобряван от европейския инвестиционен комитет и трето – експертна помощ за идентифициране и отстраняване на пречките за реализация на избраните инвестиционни проекти, като цяло, за подобряване на бизнес средата в Европа“, посочи Кристалина Георгиева. 

Тя обясни, че идеята е европейските институции да застанат зад перспективни проекти в ключови области и така да генерират сигурност за частните инвеститори. „Амбицията ни е да постигнем мултипликационен ефект от 1 към 15, всяко евро, заложено в този фонд да генерира инвестиция от 15, които в противен случай не биха били инвестирани. Гаранциите на публичния сектор се хващат ръка за ръка с парите в банки, фондове и други финансови институции, за да дадат тласък на инвестициите в Европа“, каза още Кристалина Георгиева.

„Призовавам ви да бъдете смели, активни, да се възползвате от възможностите за финансиране, от еврофондовете, които идват в България и от новия ресурс, който създаваме с европейската инвестиционна банка. Само с общи усилия можем да върнем на България растежа, а на всички наши съграждани да предоставим шанс за по-добър живот”, допълни тя.