Осъдиха на затвор десет крадци на желязо


Районен съд Бургас призна за виновни десет подсъдими за кражба на метални изделия от фирмен склад. Съдът осъди на 3 години и 4 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим на Андрей Тодоров, Младен Стоянов, Стоян Маринов, Слави Янков, Митко Козаров, Страхил Стоянов и Валентин Тодоров. Наказание 2 години и 8 месеца условно лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок е наложено на Нико Георгиев, Асан Асан и Красимир Бончев.
Андрей Тодоров, Младен Стоянов, Стоян Маринов са признати за виновни в това, че за времето от около 1 часа на 25.01.2013 г. до около 2 часа на 27.01.201З г. в гр.Бургас от склад за съхранение на детайли от мед и месинг, находящ се в двора на фирмена база, след предварителен сговор, като деянието не представлява маловажен случай, при условията на опасен рецидив за всеки от тях и при условията на продължавано престъпление, чрез повреждане на преграда, здраво направена за защита на имот и чрез използване на различни моторни превозни средства, са отнели чужди движими вещи, в големи размери - 1611.34 кг медни изделия на обща стойност 31 958,97 лв. от владението на началника на склада с намерение противозаконно да ги присвоят. Нико Георгиев, който е реабилитиран, е признат за виновен в извършване на същото деяние.
Слави Янков, Митко Козаров, Страхил Стоянов и Валентин Тодоров са признати за виновни в това, че за времето от около 3 часа на 26.01.2013 г. до около 2 часа на 27.01.201Зг. от същия склад в гр.Бургас, след предварителен сговор, като деянието не представлява маловажен случай, при условията на опасен рецидив за всеки от тях и при условията на продължавано престъпление, чрез използване на моторно превозно средство - микробус марка «Форд», отнели чужди движими вещи в големи размери – 1310,45 кг медни изделия на обща стойност 25994,94 лв. от владението на началника на същия склад, без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвоят. За същото деяние са признати за виновни още Асан Асан и Красимир Бончев.
Районен съд Бургас разгледа делото като съкратено съдебно следствие, след като всички подсъдими признаха вината си и фактите в обвинителния акт, и дадоха съгласие да не се събират доказателства в съдебното следствие. По този ред е определено и наказанието им. При постановяването му съдът съобрази, че седем от подсъдимите са многократно осъждани. По отношение на другите съдът взе предвид смекчаващите отговорността им обстоятелства, чистото съдебно минало на Бончев, настъпилата реабилитация на Асан и Георгиев, както и факта, че последните двама са възстановили част от причинените с деянието щети.
Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд Бургас в 15-дневен срок.