Изкуствените елхи отровни

Опасни са за деца и астматици

Изкуствените елхи излизат по джоба на всеки, удобни са и ни освобождават от ангажимента всяка година да ходим и да пазаруваме коледни дръвчета и може да се ползват около десетилетие. Освен това цяла година не събираме иглички от пода, пише "Всеки ден". Но точно тук капанът щраква - пластмасовите коледни дръвчета, които са произведени в Китай и заливат пазарите по целия свят, са свръхопасни както за здравето на хората, така и за природата, твърдят специалисти.

 Коледните елхи от Поднебесната империя се правят от материали, включващи поливинилхлорид и полиетилен терефталат, както и промишлени отпадъци. При производството на едно дръвче се освобождават 23 килограма въглероден диоксид. Световен доклад на здравни организации наскоро разкри, че 500 000 китайски дръвчета спомагат за изхвърлянето в атмосферата на общо 115 хиляди тона въглероден диоксид, колкото при 6 милиона километра пробег с автомобил.

 Истинските елхи имат точно обратния ефект. Така например 6 милиона истински елхи ще погълнат общо 282 тона въглероден диоксид. В течение на времето от пластмасовите и метални елхи се отделят силно токсични елементи, които попадайки във водата или въздуха, стигат до хората, където пък водят до ракови и неврологични заболявания.

 Изкуствените дръвчета не могат да се рециклират, тъй като пластмасовите иглички са залепени за метала, а изгарянето им просто ще ускори токсичния процес и изхвърлянето на вредните вещества във атмосферата. От потребителските организации съобщиха, че масово елхите от Китай съдържат олово, което се отделя от тях дори под формата на прах върху подаръците, които седят отдолу. Всички тези вредни вещества неусетно поразяват човешкия организъм. Особено опасни са те са децата и за астматиците.

 И не на последно място уж симпатичните изкуствени елхички може да пламнат от раз като факла, ако върху тях дълго време оставите лампичките да горят. А запалят ли се вкъщи, отделят силно токсичен пушек и мигновено могат да подпалят всичко наоколо. Изводът е, че истинските дръвчета са много по-добър избор за хората - е не като цена, но като ефект и полезност. Различни изследвания доказват, че елхите отделят аромати, които подобряват не само настроението, но и здравето на човека.