Благотворителен коледен базар откриха в сградата на район Централен (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

10-12-2014, 15:00

Снимка:

район Централен

Автор:

Петя Радославова

Всичко от Автора

Кметът Георги Титюков пръв купи първите 100 картички

Тази година чиновниците от пловдивския район "Централен" ще зарадват своите близки и приятели с картички, специално изработени от децата от дом "Олга Скобелева". Районният кмет Георги Титюков пръв закупи 100 броя на стойност 150 лева от благотворителния базар, подреден във фоайето на кметството.

"Базарът е традиционен, провежда се вече трета година", посочи ръководителят Любомира Димитрова от Комплекса за социални услуги "Олга Скобелева". Тази година обаче каузата е събиране на средства за ремонт на къща, намираща се на ул. "Етна" №5. От 1 март 2015 година тя ще стане нов дом за 14 деца от "Олга Скобелева".

По думите на Димитрова децата сами са поискали да помогнат, давайки приноса си редом с останалите дарители.

Георги Титюков пък поясни, че по първоначален план в къщата е трябвало да бъдат настанени възрастни хора с психични разстройства. "Живущите от съседните блокови веднага скочиха срещу това решение", посочи той. Хората обаче се съгласили сградата да приюти деца от детския дом. 

"Условията там са подходящи, има двор, просторни стаи. Сградата се нуждае от ремонт, но ръководството на КСУ и директорката на дома са доказали, че могат да се справят с предизвикателства", посочи още Титюков.  По думите му отличен пример за това е Центърът за настаняване от семеен тип на деца с увреждания на ул. "Генерал Тотлебен", изграден с над 110 хил. лева от дарения.

"Сигурен съм, че тази недобре изглеждаща къща съвсем скоро ще се превърне в един прекрасен център", категоричен бе той.

Подопечните на Титюков пък побързаха да се наредят на голяма опашка и за кратко време изпразниха масите с картички, вази, календари, картини, маски, бижута и коледна украса, оставяйки в кутията за благотворителност кой колкото сам реши.

Парите ще се използват за ремонт на покрива, подмяна на дограма, саниране, подмяна на ВиК, ел. инсталация, боядисване, облицовка и оборудване на санитарните възли, подови настилки и обзавеждане на бъдещия Център за настаняване от семеен тип. До момента чрез събраните материали и финансови средства от дарения е осигурен ремонта на покрива.