Книга описва живота на последната българска светица

Животът

10-12-2014, 17:12

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Излезе от печат книгата на Неда Антонова „Съвършената”, посветена на Стойна Димитрова, която народът нарича Преподобна и почита като светица. Преподобна Стойна все още не е канонизирана от Светия Синод, но е увековечена с признание и народна любов още през 20-те години на ХХ век.
„Съвършената” е разказ за удивителния живот, необикновените способности и дела на Стойна Димитрова. Родена през 1883 г., след заболяване от едра шарка тя още като дете напълно ослепява, но пък придобива  ясновидски и лечителски способности. Прекарва целия си живот на постоянен пост и моливи. Твърди се, че Стойна Димитрова е притежавала необикновени качества, някои от които дават основания на изследователите й да я сравняват със световно признатите медиуми. И тя като Нострадамус предсказва кога ще умре. Владее левитацията, също като испанската монахиня Св. Тереза, умее да „примира“, като великия Волф Месинг – да напуска тялото си и да се връща в предварително обявен ден и час. Поразителни са съпоставките между твърденията на американския медиум Едгар Кейси и нейните обяснения за горния и долния свят. Но за разлика от най-известните свръхфеномени скромната светица Стойна единствена е умеела да се телепортира, за което има и писмени свидетелства.
Съвременниците  й от Пиринска Македония я наричат Преподобието. След кончината на Преподобна Стойна през декември 1933 г., името и делата й постепенно потъват в забвение, но през последните десетина години славата на светостта й отново обходи цялата страна. А мястото, където е погребана, вече е известно като Малкия Йерусалим, защото там целогодишно се стичат хиляди поклонници от цяла България, от Гърция, Македония, Сърбия и Русия. Издател на „Съвършената” е Румен Леонидов.