Осигуриха задължителните ваксини за бебета

Бройките трябва да стигнат за всички деца, чието ваксиниране беше отлагано, и за тези, на които това тепърва им предстои

Осигурени са шествалентните и петвалентните ваксини за бебета, чието поставяне бе преустановено няколко месеца заради провала на обществените търгове за доставчици, съобщи „Дневник”, цитиран от 24 часа.
Ваксините трябваше да бъдат осигурени до края на ноември, но в края на миналата седмица педиатри от различни поликлиники в столицата все още не бяха получили необходимите им количества.
От вчера лекарите в страната получават ваксините, след като те вече са раздадени в районните здравни инспекции.
„Бройките трябва да стигнат за всички деца, чието ваксиниране беше отлагано, както и за тези, на които това тепърва им предстои тази година”, обясни главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
Шествалентната ваксина, която е и срещу хепатит Б, освен дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б, бе въведена за родените след 1 юни 2014 г. деца. Вписването в имунизационния календар е направено, след като още в началото на годината един от доставчиците на 5-валентната ваксина е заявил, че няма да се справи със заявените количества и е препоръчал да бъде преразгледан имунизационният календар.
Независимо от това обаче още през лятото се оказа, че новите ваксини липсват. Заради кризата здравното министерство премина към пряко договаряне с търговците на едро.