Чакат двама министри за откриването на Технологичния център на ПУ

Мисия Пловдив

11-12-2014, 08:48

Снимка:

Plovdivutre архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В него ще се провеждат иновативни научни изследвания

С официална церемония в 11 часа днес Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ ще открие Технологичния си център, съобщи зам.-ректорът проф. д-р Невена Милева. Сред поканените на откриването са министърът на икономиката Божидар Лукарски, министърът на образованието и науката проф. дпн Тодор Танев, зам.-министърът на образованието и науката проф. д-р Николай Денков, зам.-председателят на парламентарната комисия по образование доц. д-р Борислав Великов, областният управител на Пловдивска област Розалин Петков, кметът на Община Пловдив инж. Иван Тотев и ректорските ръководства на Аграрния университет, Университета по хранителни технологии и Медицински университет – Пловдив.

 Технологичният център на Пловдивския университет е уникален за страната. Той е разработен по проект и се изпълнява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Проектът включва изграждането и оборудването на Технологичния център на ПУ „Паисий Хилендарски“, обособяването на Административен отдел, който да се ангажира с управление на оперативни дейности и консултантска дейност, сформиране на Конферентен център, на Учебен център – за извършване на обучителна дейност, и на Лабораторен комплекс.

 Технологичният център ще бъде инфраструктура за провеждане на иновативни научни изследвания в областта на молекулярните биотехнологии и екологичните ИКТ и за трансфер на технологиите за индустриално внедряване в предприятията. Новоизграденият комплекс ще насърчи контактите между науката и бизнеса. Разпространението и мултиплицирането на резултати от научните изследвания в дейността на фирми и организации ще доведе до предлагане на продукти с подобрено качество и/или характеристики на българския и международен пазар, като стимулира и експорта, обясни проф. д-р Невена Милева.

 Обучителната дейност на центъра ще е насочена към повишаване на  квалификацията на младите специалисти в България. Това, в допълнение към трансфера на резултати на иновативни научни изследвания в реалната икономика, свързана с производство на екопродукти, ще повиши конкурентоспособността на икономиката, смята проф. Милева. Сформираните динамични изследователски екипи от учени и специалисти ще работят за осъществяване на сътрудничество и коопериране с други технологични и изследователски центрове в Европа, което допълнително ще активизира регионалния икономически потенциал  и ще насърчи на иновационния климат.