Парламентът удължи срока за спиране на придобивната давност спрямо държавата и общините с още 3 години

Политика

11-12-2014, 10:32

Снимка:

Народно събрание

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Парламентът обсъжда на първо четене промени в Закона за собствеността

Удължаването е заради неприключилия процес по първоначалното актуване на имотите – държавна и общинска собственост

Парламентът прие на първо четене изменение в Закона за собствеността на първо четене, с което се удължава срокът за спиране на придобивната давност спрямо държавата и общините с още три години, предаде Агенция „Фокус”. Предложението беше прието със 148 гласа „за”, 8 „против”, четирима се въздържаха.

Удължаването на срока за спиране на придобивната давност по отношение на държавни и общински имоти е необходимо поради неприключилия процес по първоначалното актуване на имотите – държавна и общинска собственост. С промяната ще се даде възможност за индивидуализиране на имотите с оглед установяване наличие или липса на неактувани и безстопанствени държавни и общински имоти и предприемане на действия по актуване.

При обсъждането на закона в пленарна зала съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев посочи, че в момента изтичат 18 години от деня, в който държавата и общините е трябвало да започнат да защитават своите имоти. „Разбираме интереса на администрацията както да защити определени имоти, така и собствения си мързел. Независимо че сме излъчили тази администрация, наша задача е да защитаваме интересите на гражданите. С тези отлагания трябва да се спре и администрацията да разбере, че в лицето на Народното събрание няма защитник”, заяви Кънев.

В реплика на изказването му народният представител от ГЕРБ Данаил Кирилов обясни, че изменението на Закона за собствеността касае собственост, която е на общините и държавата и е неправилно фокусът да бъде изместен към дейността на областните управители. „Не се касае само до процеса на актуването – то е процедура. В момента понастоящем тече такъв процес, породен от приемането на кадастрални карти в почти цялата територия на републиката. Не можем да оставим незащитена държавната и общинската собственост”, подчерта Данаил Кирилов.

Депутатът от ДПС Четин Казак изрази несъгласие с това, че частният интерес може да се поставя над обществения. „Настояваме да се преосмисли срокът и от страна на правителството да се разпише ясен график с конкретен план за действие и мерки за това какво ще предприеме държавната администрация, за да бъде този срок последен и да не се налага след две-три години пак да бъде удължаван. Докато този интерес не бъде защитен, трябва да дадем възможност на държавата и общините да го защитят в този последен срок”, добави Казак.