Нова книга за деца, илюстрирана от деца

Варна Лайф

11-12-2014, 11:49

Снимка:

Школа Дедал

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

13 декември: "Слон в камион" събира автори от четири поколения

Най-новата книга с лирика за деца "Слон в камион" на писателя Иван Едрев ще бъде представена тази събота във Варна. В нея авторът е събрал 40 стихотворения, писани през последните 40 години, а илюстрациите са дело на най-малките възпитаници на школата по изкуства "Дедал".

"Лириката е вдъхновена от игрите на моите деца, когато бяха малки, а сега и от моите внуци и правнуци”, споделя авторът, който през живота си е написал повече от 100 стихотворения за най-малките, но за първи път ги издава в книга. Зад гърба си Иван Едрев има още две издания за възрастни – стихосбирките "Отвъд съня" и "Не бързай, ден".

За "Слон в камион”, писателят разкрива, че е очарован от работата на малките художници. Те са успели не само да вникнат в идеите му, но и да ги доразвият така, както никой възрастен не би успял. По образование Иван Едрев е агроном, но през целия си житейски път е следвал страстта си към писането, избирайки професията на журналист. Работил е повече от 35 години като репортер в Радио Варна, вестниците "Народно дело" и "Земя".

Представянето на "Слон в камион" ще бъде на 13-ти декември (събота) от 17 часа в ателие "Дедал" на бул. "Съборни" 24 и ще бъде съпътствано с изложба на илюстрациите, които възпитаниците на школата нарисуваха по стиховете на автора.

"Автори от четири поколения създадоха това произведение, за прекрасен подарък, естетическа наслада, духовно удоволствие и много, много радост за малки и големи", споделя художникът Дарин Сотиров, който е един от инициаторите книгата да бъде илюстрирана с рисунки на децата от школата.

"Слон в камион" се разпространява безплатно, а към всяка книга, художниците са подготвили и ръчно изрисувани разделители. По желание на автора, екземпляри от изданието ще бъдат подарени на варненските детски градини и библиотеки. Школа "Дедал” съществува с финансовата стабилност на Фондация "Америка за България”.