Как ще почиваме и работим по Коледа и Нова година

По пет последователни дни за двата празника

С пет последователни почивни дни ще разполагаме за посрещането на новата 2015 година след решение на правителството да обяви 2 януари (петък) за почивен ден. Новогодишните празници започват на 31 декември, който е неработен ден, и ще продължат до 4 януари включително. Самият 2 януари ще се отработва на 24 януари (събота). С друго решение на правителството от миналата година 31 декември – сряда, беше обявен за почивен ден, който се отработва на 13 декември – събота.

Почивните дни по Коледа също ще са пет – от 24 до 28 декември. Оставащите след Коледните празници два работни дни – 29 и 30 декември, са необходими на финансово-стопанските организации за приключване на годината.

Решението на кабинета за разместване на почивните дни през 2015 г. позволява струпване на по четири почивни дни около още три национални празника – на Освобождението, на Независимостта и Нова година. Неработни дни ще бъдат 2 март (понеделник), 21 септември (понеделник) и 31 декември (четвъртък). Те ще се компенсират в съботите на 21 март, 12 септември и 12 декември.

Решението на правителството ще позволи групиране на почивните дни, за да не се прекъсва работната седмица и да се осигури по-ефективното им използване.