Директорката от Дебелт е подала молба за напускане

Директорката на ОУ „Антон Страшимиров" в средецкото село Дебелт Таня Вангелова е депозирала молба за напускане от 12 декември. Това съобщи заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева. Вангелова е взела решението доброволно.

Припомняме, жителите на Дебелт настръхнаха, след като стана ясно, че циганче е изнасилило 11-годишно момче в тоалетните на ОУ „Антон Страшимиров". След случая родителите спряха децата си от училище. Проверка на Регионалния инспекторат по образование в училището е установила, че липсва пропускателен режим, контролът на директора е бил занижен и липсват практически мерки за борба с училищния тормоз.

Кастрева коментира, че са взети мерки за създаването на подкрепяща среда за децата в училището и за родителите им. В школото са били изпратени учители от ресурсния център във Варна и училищни психолози.

Директорката Таня Вангелова е депозирала молбата си за напускане след проверката и разговор с нея. Попитана дали МОН е наложило това като наказание на директорката, Ваня Кастрева уточни, че директорката е взела решение да напусне доброволно.

Зам.-министърката е категорична, че директорката на училището има вина за случая. Проверката е констатирала пропуски в осъществяването на политиката за задействане на координационния механизъм за деца в риск. В рамките на преките си задължения директорката на училището е допуснала пропуски - при работата с деца в риск, обясни Ваня Кастрева.

По думите й, е абсолютно безотговорно това, че директорката не е уведомила Регионалния инспекторат за това, че има някакъв проблем, след като се е разбрало за случая с 11-годишното момче, съобщава БТА.

МОН се е самосезирало за насилието срещу дете в училището в Дебелт и добави, че по случая проверки правят и други институции.