Учителите искат още 13 млн. лв. за заплати

Според учителския синдикат средствата за средното образование за 2015 г. са намалени с 0,07% спрямо 2014 г.

Синдикатът на българските учители настоява за допълнителни 13 млн. лв. в бюджета за образование за 2015 г. за увеличаване на минималната работна заплата в образованието в страната. Това заяви председателят на организацията към КНСБ Янка Такева на „Професионалното дуално образование в мултикултурна среда”, предаде bTV.

„Това ще се случи, защото положихме изключителни усилия в разговорите с всички политически сили. Имам уверението, лично на министъра на финансите, на заместник-министъра на финансите и на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, че това ще се случи. Нямам основание да не им вярвам", коментира Янка Такева.

Тя изтъкна, че средствата за средното образование за 2015 г. от БВП са намалени с 0,07% спрямо 2014 г.

Учителският синдикат обаче настоява да бъдат отпуснати 20 млн. лв. за осигуряването на целодневната организация на работа в средищните училища и на целодневното обучение в шести клас от 15 септември 2015 г.

Трябва да се осигурят също 6 млн. лв. за транспорта на учениците, защото недостигат, необходими са и 5 милиона лева допълнително за единния разходен стандарт в извънкласните училищни звена, обясни Такева.

Такева прогнозира, че в България професионалното дуално образование може да се въведе в пълния му цикъл през учебната 2018/2019 г. За тази цел предстои много работа с бизнеса и с работодателите, посочи председателят на учителския синдикат.