Филмът "Швейцарецът с българско сърце" представят тази вечер в Добрич

Лентата е дело на млади родолюбци

Документалният филм "Швейцарецът с българско сърце" ще бъде представен тази вечер пред добричлии.

Трима от създателите на сайта „Българска история" и филма "Швейцарецът с българско сърце"  Марио Мишев, Деница Бисерова и Мартин Стаматов представиха днес пред журналисти своята родолюбива дейност. Те и още няколко студенти, приятели, решили че трябва да имаме самочувствие и самоуважение, ако не за друго поне заради славната ни история. Всички обикалят страната, срещат се с ученици и граждани защото вярват в младите и умни българчета. Младите хора споделиха, че допреди историята е била е тяхно хоби, сега е начин на живот, защото те са родолюбци по душа, а не по образование.

Луи Айер е швейцарец, който е считан за един от основателите на българския спорт. Той е сред швейцарските учители, пристигнали в България през 1894г. по покана на правителството да обучават младите българчета в непознати за тях спортове. Луи Айер пребивава 23 години в България, разказва Мартин Стаматов, който е студент в НБУ по кино и телевизия. Той е от тези които са имали възможност да се запознаят със наследниците на щвейцарецът който всяка сутрин издигал българското и щвейцарко знаме над дома си. Синът му Марсел е роден в лом. Снахата на 101 години и до днес живее в Щвейцария и говори перфектен български. Много са инициативите които студентите са предприели, като всички те са свързани с образование и запазване на културни ценности и традиции на българите.

Филмът „Щвейцарецът с българско сърце" ще бъде показан пред добричлии тази вечер от 18:15 часа в кино "Икар" Той е с продължителност 45 мин.