Способността на HIV да заразява със СПИН отслабва

Хората, които притежават ген, кръстен HLA-B*57, могат да разчитат на защитен ефект срещу вируса

Получените резултати навеждат на мисълта, че по-малко опасният вирус вероятно е сред многото фактори, които допринасят за трансформация на смъртоносната пандемия и могат до доведат до края на СПИН.

"Намалена е способността на HIV да заразява толкова бързо“, заяви ръководителят на изследването Филип Гулдър от Оксфордския университет, предаде bTV.„Ще е преувеличено обаче да се твърди, че HIV е изгубил потенциала си да заразява. Човек не би искал да е носител на този вирус", поясни Гулдър.

Около 35 милиона души са носители на HIV, а от СПИН са умрели около 40 милиони души, откакто болестта започна да се разпространява преди 30 години.

Изследването е извършено в Ботсвана и Южна Африка, които са силно засегнати от епидемията от СПИН. Учените първо проучили дали взаимодействието между имунaта резистентност и HIV кара вируса да стане по-малко опасен или е способен да причини заболяването.

Предишни изследвания върху HIV показаха, че хората, които притежават ген, кръстен HLA-B*57, могат да разчитат на защитен ефект срещу вируса. Сега учените установили, че в Ботсвана HIV еволюирал и се приспособил повече към HLA-B*57, отколкото в Южна Африка. Те констатирали също, че цената на приспособяването му към гена е намалената му способност да се репликира.