Парамедици от ромски произход предлагат от сдружение

В старозагорския ромски квартал "Лозенец" не е имало случай на насилие над лекари

Да се обучат парамедици и от ромски произход, които ще имат и основна роля в промяната на качеството на спешната помощ. Това предлагат от старозагорското сдружение „Свят без граници“, които от 10 години работят като здравни медиатори сред ромската общност в кв.Лозенец, съобщи пред Радио Стара Загора Ганчо Илиев от сдружението.

Те предлагат да водят съвместна кампания с лекари от спешната помощ и регионалните здравни инспекции за подобряване на отношението към лекарските екипи и за развиване на медиаторската мрежа в страната.
По думите му, трябва да се даде възможност на повече млади хора от общността, за да се обучат за работа в Спешните центрове, а това ще помогне и на промяната в отношението към медиците. Проблемът не е етнически, а е базисен проблем на здравеопазването, и закъсненията и липсата на адекватни грижи засягат всички, категоричен бе Илиев.
Той съобщи още, че в кв. Лозенец, който е един от големите ромски квартали у нас, не е имало случай на насилие спрямо медици. "Сигнали за напрежение сме имали от Спешния център, поради близостта на квартала с него“, допълни Илиев.