Борисов: Варна трябва да стане газов хъб на ЕС

Премиерът предлага на територията на България да бъде финансиран хъб за газ в унисон със стратегията за общ енергиен съюз на Европа

Министър-председателят Бойко Борисов предлага нова идея по отношение на бъдещите газови проекти в страната. Това става ясно от стенограма от днешното заседание на Министерския съвет, където темата е била обсъдена. Според Борисов за България би било благоприятно изграждането на хъб за газ около Варна, където би минавал газопроводът на проекта "Южен поток".

"Предложението ми е в унисон и с плана Юнкер, и с общия енергиен съюз, и с абсолютната диверсификация. В този хъб ние можем да вкарваме нашата газ, която си взимаме или си добиваме в Черно море от „Галата“, дай Боже от „Силистар“, от „Терес“, от „Хан Аспарух и от други места. Според мен това е едно прекрасно предложение, то устройства всички страни, защото е много чисто и няма възможност за корупция и проблеми от този порядък", казва още премиерът. 

"И затова аз ви предлагам следното: министърът на външните работи на среща с руския посланик, министрите на икономиката и енергетиката по най-бързия начин да потърсят разговор с ресорните си колеги в Русия. Ако трябва и писмено им изпратете писма във връзка с чутото и казаното, да тече кореспонденция. В същото време предлагам вицепремиерът Дончев още днес писмено да изпрати на комисар Шефчович предложение от България, съобразено с всички евроатлантически ценности, като предлагаме на територията на България там, където излиза тръбата на „Южен поток“, Европейската комисия в унисон със стратегията за общ енергиен съюз на Европа да финансира хъб, където Европейската комисия да плаща, така както Турция, газта идваща от Русия, и на базата на общия енергиен съюз да я разпределя съответно за Сърбия, Македония, Гърция, Украйна, Румъния, Унгария, Хърватия, Словения и България. Позиция, по която не може да й бъде отказано, ако те не са лицемерни. Никой не може да ми каже, че в натовска Турция газта като отиде е добре, а когато дойде в България е зле", допълва премиерът.

В разговора от заседанието на МС е засегнат и проблемът с необезопасените мини на територията на взривилия се завод "Миджур". От доклад на военния министър става ясно, че в хранилищата има 190 000 необезопасени мини. По думите на Борисов вече са ангажирани екипи от жандармерията и МВР, които да охраняват района. "Но се изправяме отново пред един огромен проблем и, разбира се, това заради нечий финансов интерес. Защото, всъщност, ние сега трябва от този тънък бюджет да търсим пари. Просто такова безхаберие е било, че не ми се говори. МВР и МО, както и Министерството на финансите да провери заедно с тях какви договори, как и по какъв начин бихме могли да си вземем парите. Всяка година гинат хора, този път 15. Ами тези 190 хиляди! Ако и те бяха гръмнали, то ще отиде сигурно до Видин взривната вълна! Това са 76 тона взрив стоят и с пълно безхаберие. Чувате тук министърът какво ви говори: 10 години седят, някой изкупил мини или боеприпаси и седят по складовете, не отива да си ги взима. Откъде накъде? И ние плащаме. Затова до другата сряда трябва да ни предложите тук на кабинета ясно решение", казва още Бойко Борисов.